Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni običaji
  • 02.07.2022. 12:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Turisti iz cijelog svijeta u selu Klotjevac - čude se kosi, belegiji i vilama

U podrinjsko selo dolaze turisti iz Japana, Brazila i drugih zemlja svijeta, a najviše iz evropskih država, koji su se najavili i ovog ljeta

Foto: Sakib Smajlović
  • 814
  • 214
  • 0

Klotjevac se nalazi u plodnoj podrinjskoj dolini 45 kilometara nizvodno od Višegrada i 30 kilometara od Srebrenice. Okrenut je prema planini Tari i Zvijezdi, preko jezera Perućac, u Srbiji, a u zaleđini, na bosanskoj strani, nalaze se klisure planine Sušice. Smješten je na nešto manje od 280 metara nadmorske visine, a njegov geografski položaj fiksiran je na 43,9864 geografske širine i 19,3442  dužine. 

Klotjevačke prirodne ljepote i historijske znamenitosti, dale su Aziru Haliloviću, povratniku iz Austrije da u svom rodnom selu osnuje Udruženje građana "Stari grad" i posveti se razvoju seoskog turizma.

Zasukali rukave

Nakon registracije udruženja, koje djeluje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, prvo su zasukali rukave i uredili put do vjekovne tvrđave Stari grad i očistili taj objekat. Ne čekajući lokalnu zajednici, ovih dana počet će uređenje puta od Sjedaća do asfaltnog puta u Klotjevcu.

Azir Halilović, osnivač i predsjednik Udruženje građana "Stari grad"

"Sredstva za ove radove dobili smo od Humanitarne organizacije Medalon iz Austrije", kazao je Halilović koji je i predsjednik udruženja.

Ova nevladina organizacija i osnovana je s ciljem razvoja turizma na lijevoj obali jezera Perućac, u saradnji s nacionalnim parkom "Drina" iz Srebrenice i seoskim stanovništvom ovog kraja, doprinose razvoju turizma i privlače domaće i strane turiste.

Osnovna djelatnost je razvoj seoskog turizma, a tu su i sportsko-rekreativne aktivnosti, planinarenje, vožnja kanjonom kanuom, jedrenje, ronjenje, plivanje, razna sportska takmičenja na vodi, kao i kulturno-umjetnički sadržaji. Ove aktivnosti realizirat će se na jezeru Perućac i uređenoj plaži Oštrika kod Srebrenice, ali i susjednim selima Klotjevca.

Turisti iz cijelog svijeta 

Halilović, kaže da su prve godine osnivanja udruženja na području Klotejvca imali grupu turista iz Japana, Brazila i drugih zemlja svijeta, a najviše iz evropskih država, koji su se najavili i ovog ljeta.

Naglašava da njihovi gosti nisu zahtjevni. Vole domaću tradicionalnu hranu, koju kupuju od mještana. Borave u apartmanima stare osnovne škole i seoskim kućama.

Gosti nisu zahtjevni

"Vole se kupati u jezeru Perućac, ribariti i ploviti prekrasnim kanjonom do Žepe i Višegrad. Prikupljamo sredstva za kupovini jednog većeg broda, koji će svakodnevno krstariti do ovih destinacija", dodaje naš sagovornik.

Posjetioci u svom obilasku okolnih mjesta koriste ergelu Emina Bektića iz Jasenove, idu planinskom stazom do Sušice i drugih prirodnih bogatstva ovog kraj.

Tradicionalni običaji

Osim prirodnih ljepota, turiste interesiraju tradicionalni običaji ovdašnjih sela. Obilaze seoske kuće, zanimaju ih kako obavljaju poljoprivredne radove, pripremaju tradicionalna jela, druže i pomažu jedni drugima.

U Lipovcu kraj rijeke Jadar niče etno selo - s vodenicom i ergelom

Kako kaže, turisti se rado uključe u sve poslove ovdašnjih mještana. Obilaze brdska sela i čude se košenju trave ručnom kosom, slušaju zvuk njenog oštrenja belegijom i učestvuju u kupljenju suhe trave ručnim drvenim vilama i sadijevanju na stogove.


Fotoprilog


Tagovi

Klotjevac Azir Halilović Udruženje građana "Stari grad" Turisti Seoski turizam Sušica Perućac


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas