Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oaza mira
  • 23.04.2022. 12:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

U Lipovcu kraj rijeke Jadar niče etno selo - s vodenicom i ergelom

Na betonskom coklu postavljeni su zidovi od borovih oblica, a objekti će biti pokriveni šindrom. Pored kućica, bit će izgrađen i mlin na rijeci Jadar

Foto: Sakib Smajlović
  • 332
  • 35
  • 0

U srebreničkom selu Lipovac kraj rijeke Jadar gradi se etno selo za domaće i strane turiste. Namijenjeno je onima koji žele pobjeći od gradske vreve te se družiti sa prirodom i konjima. Naime, posjetioci će imati na raspolaganju i ergelu. Namjera je pješačkim stazama i jahačkim turama selo povezati s drugim krajevima opštine.

Ovo "sklonište od buke" gradi Irvin Mujčić. Kada je kao petogodišnjak, s majkom i sestrom napustio Srebrenicu, ovaj sada 33-godišnji mladić, ni sanjao nije da će jednog dana, nakon školovanja, napustiti posao pri Ujedinjenim nacijama i vratiti se u rodni grad. Vlastitim sredstvima obnovio je roditeljsku kuću u gradu i smjestio 12 ležaja za turiste.

Odlučio je da se bavi seoskim turizmom te osnovao Udruženje prijatelja prirode "Oaza mira" i zasukao rukave.

Upoznavao seoske običaje

Kaže, da je obišao sva srebrenička sela, upoznao ljude i njihove običaje. Nije poznavao nijedno selo te je imao problema prilikom svog pohoda. Bilo je lutanja i ulaska u minska polja. Sela je obilazio pješke ili na iznajmljenom konju, jer kako kaže, njega ne interesuju skupi mobiteli i automobili, nego čist zrak i izvorska voda.  

Velika zainteresovanost za srebrenički seoski turizam

"Registrovao sam sva za turiste privlačna sela i kuće, gdje će oni biti smješteni i posao je krenuo. Prije pandemije Covida-19 ovdašnja sela posjetilo je 4.000 turista iz Italije, Austrije, Španije, Francuske i drugih evropskih zemalja. Bilo bi ih i više da nije korona virusa", kazuje Mujičić.

Velika zainteresovanost za srebrenički seoski turizam, Mujičiču je dala ideju za gradnjom etno sela. U Lipovcu, dvadesetak kilometara od grada, pored rijeke Jadar, kupio je sedam dunuma zemlje. Na polovini te parcele trenutno pravi pet kućica po stilu "osačanskih neimara". To je stari način gradnje ovdašnjeg kraja čije tajne zna mali broj majstora, a sam princip zahtijeva da se većina poslova ručno radi i ne poznaje korištenje šarafa.

Turisti ne traže komfor     

Na betonskom coklu postavljeni su zidovi od borovih oblica, a objekti će biti pokriveni šindrom. Pored kućica, bit će izgrađen i mlin na rijeci Jadar. Uz potrebne sadržaje, etno selo će imati i ergelu, jer pored dva konja namjerava povećati broj jahaćih grla. Do tada će njegovi turisti imati na raspolaganju ergelu Emina Bektića iz Jasenove.

"Za izgradnju etno sela 70 posto su vlastita sredstva, a ostatak je pomoć prijatelja", naglasio je Mujičić.

Turiste interesuju običaji, ishrana i druženja

Mujičić, kaže da njegovi turisti ne traže komfor i udobnost, niti biraju hranu. Vole jesti za sinijom i svi iz jedne ćase srkati čorbu i grah te iz tepsije jesti pitu. Kada je u pitanju prenoćište, ni tu nisu probirljivi. Svejedno im je gdje će spavati.

"Njih interesuju naši običaji, ishrana i druženja. Posebno ih interesuju lokacije, gdje su se srebrenički Bošnjaci mjesecima skrivali u julu 1995. godine, i tamo najduže borave. Rado pomažu povratnicima u poljoprivrednim i drugim poslovima i od njih kupuju proizvode i rukotvorine", naglašava Mujičić.

Svoj rad i aktivnosti redovno objavljuje i putem Facebook stranice "Srebrenica – City of Hope". Kako je tekla gradnja vodenice možete pogledajte u videu. 


Fotoprilog


Tagovi

Etno selo Srebrenica Irvin Mujčić Lipovac Ergela Konji Turisti


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞