Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soko 2022
  • 27.06.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gračanica

Penzioner Avdo, kosom starom četiri decenije, pobijedio na kosijadi

Ove godine je najboljim koscem proglašen Avdo Hamidović koji je prevalio polovinu osme decenije života, ali je i dalje vitalan i spremno je stao na crtu mlađim koscima

Foto: Screenshot/YouTube
  • 415
  • 170
  • 0

Četvrta po redu kosijada Soko 2022 održana je jučer u istoimenom naselju, nadomak Gračanice, gdje okupilo više od osamdeset kosača svih generacija. U fokusu manifestacije je, kao i do sada, bilo druženje. Intersantno je da nema pravila oko samog učešća u manifestaciji, a "pobjednika" izaberu dogovorom.

Ove godine je najboljim koscem proglašen Avdo Hamidović (prva fotografija u galeriji) koji je prevalio polovinu osme decenije života, ali je i dalje vitalan i spremno je stao na crtu mlađim koscima. On nije bio najstariji, jedan učesnik je imao 95 godina (naslovna fotografija).

"Ovo je više zbog tradicije. Nikakva pravila ne postoje. Slobodnom procjenom odredimo pobjednika", kaže za Agroklub, Kemo Dizdarević, koji je aktivno učestvovao u organizaciji kosijade.

Alat od predaka

Najmlađi učesnik je devetogodišnji Berin Hadžić, a žena među koscima nije bilo. Kosijada je upriličena na njivi organizatora Abdulaha Huremovića, površine 20 dunuma. Bez žurbe je, kažu, pokošena za oko sat i 40 minuta.

Njiva pokošena za 100 minuta (Foto: Kemo Dizdarević)

Dogodine će uvesti novine u samoj organizaciji, planirano je da se ocjenjuju i kose, s obzirom na to da je većinom riječ o alatu naslijeđenom od predaka. Ali, bilo je i varcarki iz Mrkonjić Grada.

Nema kose do "varcarke" - nit' je bilo, nit' će biti, pravi je samo jedna kovačnica

"Uglavnom su to one koje su ostale od naših deda, ima poneka i nova, uzimali smo ih u Mrkonjiću, mi mlađi koji nismo imali kosu, snalazili smo se. Pobjednik Avdo je svoju, kako nam je rekao, donio iz Njemačke prije 40 godina, skroz se potrošila, ostalo je sekunda, a idalje dobra", kaže naš sagovornik.

Od grada napravili selo

U ovom prigradskom naselju, koje je od Gračanice udaljeno svega nekoliko kilometara, ručne kose se više nikako ne upotrebljavaju. Upravo je tako i potekla ideja za organiziranjem ovog događaja, kako se tradicija ne bi zaboravila.

Svirači upotpunili ugođaj

"Ova mlađa djeca sada ne znaju ni šta je kosa. Prije je to bio alat broj jedan, sve se radilo s njim", pojašnjava Dizdarević, dodavši kroz šalu da su oni jedini "od grada napravili selo".

Soko je, naime, jedno od najstarijih naselja na području općine Gračanica, brdsko selo bogato pašnjacima, šumama i vodom. U neposrednoj blizini puta Gračanica-Gradačac, nalazi se tvrđava Soko, smještena na krečnjačkoj grudi visokoj oko 40 m. Grad se u srednjem vijeku nalazio u župi Usori. Stari grad Sokol proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.


Fotoprilog


Tagovi

Kosidba Soko 2022 Avdo Hamidović Kemo Dizdarević Abdulah Huremović Berin Hadžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić