• Autohtoni proizvod
  • 10.12.2019. 13:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Han Pijesak

Otvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka - interesovanje iz inostranstva veliko

Kuća romanijskog skorup kajmaka otvorena je u Han Pijesku. Ovaj će se objekat fokusirati na prodaju specifičnog proizvoda koji nije za industrijsku proizvodnju, već nešto svojstveno tom kraju.

Foto: Facebook/Romanijski Skorup Kajmak
  • 254
  • 42
  • 0

Originalna receptura i autohtonost proizvoda ono je što romanijski skorup kajmak čini jedinstvenim. Zbog toga ovaj tradicionalni proizvod kojega prave žene Romanije ima i oznaku zaštite geografskog porijekla, a ovih je dana dobio i svoju "kuću". 

Zlatne medalje za romanijski skorup i dimljeni sir na sajmu u Novom Sadu

Naime, Kuća romanijskog skorup kajmaka otvorena je u Han Pijesku, a tim je povodom ministar poljoprivrede, Boris Pašalić kazao kako postoji interesovanje iz inostranstva za ovim proizvodom te da je ministarstvo spremno podržati takve aktivnosti. 

"Taj proizvod je zaštićen, otvaranje kuće je tek početak. Napravljen je prvi korak, sad je potrebno osigurati nabavku rashladnih vitrina i svega drugog što traži proces proizvodnje i prodaje romanijskog skorup kajmaka. Bit ćemo tu da pružimo podršku tom važnom primjeru razvoja i značajnom organizovanju žena u ruralnoj zajednici. Pozivamo sve da daju doprinos razvoju te inicijative", kazao je.

Projekt osiguravanja mjesta gdje će se skorup kajmak prodavati podržala je i Opština Han Pijesak. Prema riječima načelnika te opštine, Vlade Ostojića, ovaj će se objekat fokusirati na prodaju specifičnog proizvoda koji nije za industrijsku proizvodnju, već nešto svojstveno tom kraju, piše klix.ba

"Želimo osnažiti put ka razvoju jednog brenda, koji je vezan za plato Romanije i poseban je. Pozivamo sve da nas posjete, obiđu naš kraj i prepoznaju vrijednost ovih aktivnosti", poručio je. 

Otvaranje kuće Romanijskog skorup kajmaka je podržao i projekt Sweeden/USAID FARMA II, a kroz pomoć u brendiranju i razvoju, ali i promociji. Šef Projekta Bill Mays naglasio je važnost takvih aktivnosti, prvenstveno zbog potrebe podrške ruralnom razvoju, ali i osnaživanju uloge žena u razvoju poljoprivrede. Projekt uključivanja žena u proizvodnju romanijskog skorup kajmaka obuhvata 24 domaćinstva i članice s područja opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac.


Tagovi

Autohtoni proizvodi Romanijski skorup kajmak Žene Romanije Han Pijesak Boris Pašalić Vlado Ostojić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.