Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanijski skorup - kajmak
  • 13.05.2019. 14:00

Zlatne medalje za romanijski skorup i dimljeni sir na sajmu u Novom Sadu

Udruženju proizvođača "Romanijski skorup - kajmak" dostavljen je certifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja članica Evropske unije.

Foto: Facebook/Udruženje Romanijski skorup kajmak, Miroslav Bojić
  • 208
  • 49
  • 0

Udruženje proizvođača "Romanijski skorup – kajmak"  osvojilo je dvije zlatne medalje za mladi dimljeni kajmak i dimljeni suvi sir, na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji je započeo proteklog vikenda, a traje do petka, 16. maja.

Ovoj najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, pored članica udruženja "Romanijski skorup – kajmak" prisustvovao je i pomoćnik ministra Miroslav Bojić, sa saradnicima iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Sajam je okupio sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, u ovom dijelu Evrope, ali i iz 60 zemalja, sa svih kontinenata. Ovakvi sajmovi su prilika za afirmaciju naših autohtonih proizvoda i samih udruženja, stoji u saopštenju Ministarstva poljovprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Mehanizacija jeftinija i do deset posto

Od 2014. Godine Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, pri MPŠV RS je preuzeo svu odgovornost da svojim kapacitetima, pomogne Udurženju u ostvarenju cilja zaštite, pa je s toga stupljeno u kontakt sa organima i organizacijama na državnom i lokalnom nivou, koje bi mogle podržati ovaj veoma zahtjevan projekat.

Romanijski skorup - kajmak ima oznaku zaštite geografskog porijekla 

Udruženju proizvođača "Romanijski skorup - kajmak" dostavljen je certifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja članica Evropske unije.

Zaštitom geografskog porijekla stvoreni su preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup - kajmaka, što će uzrokovati trajnu konkurentsku prednost za naše proizvođače, omogućiti im lakši plasman i prepoznatljivost na ovim stranim tržištima, jer se zaštitom geografskog porijekla sprečava neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet skorup - kajmaka.

"Ovim putem, udruženje izražava veliku zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na podršci, te Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, članici Grupacije Svjetske banke, na stručnoj i finansijskoj pomoći pruženoj kroz Projekat unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu – ICAM, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, projektom je podržan niz aktivnosti udruženja, od prikupljanja dokumentacije i sredstava potrebnih za zaštitu geografske oznake, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, do marketinških aktivnosti predstavljanja proizvoda", rekli su u Udruženju "Romanijski skorup – kajmak".

Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima

Dodali su da su će ove aktivnosti omogućiti ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima kojima je prodaja Romanijskog skorupa - kajmaka jedini izvor prihoda.

Cilj je imati pozitivan uticaj na širenje proizvođača Romanijskog skorupa – kajmaka, odnosno mladih žena u ruralnim područjima koje kroz standardizovan način proizvodnje i kvaliteta ovog autohtonog proizvoda mogu doći do finansijskih prihoda, odnosno širenje članstva Udruženja proizvođača Romanijski skorup – kajmak. Ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja ima pozitivan uticaj i na širu društvenu zajednicu, a pogotovo u definisanom geografskom području gdje se proizvodi Romanijski skorup – kajmak (opštine Sokolac, Han Pijesak i Rogatica).


Tagovi

Romanijski skorup - kajmak Međunarodni sajam poljoprivrede Novi Sad Miroslav Bojić Oznaka zaštite geografskog porijekla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas