Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovni turizam
  • 29.04.2023. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Lovci skovali plan - turistima će ponuditi smještaj i seljačku gozbu

Svi objekti Lovačkog društva "Javor" na raspolaganju su turistima, a lokalci će dobiti ulogu turističkih vodiča, ali i ugostitelja.

Foto: Sakib Smajlović
  • 336
  • 44
  • 0

Oko 300.000 hektara površine povjereno je na upravljanje Lovačkom društvu "Javor" iz Srebrenice. Riječ je o teritoriji na kojoj živi veliki broj niske i visoke divljači, a po čemu je ovaj kraj, a posebno lovište "Sušica" bilo poznato i u bivšoj državi.

Odvajkad se prepričava da je jedan od najznačajnijih posjetilaca ovog područja nekadašnji predsjednik SFRJ, Josip Broz Tito, no, ne postoji nijedan dokumenti niti neki drugi arhivski materijal koji potvrđuje tu priču. Često se prepričava i šala među mještanima u okolici da je "Tito pucao u medvjeda, ali ga je neko drugi pogodio".

Lovni i seoski turizam

Međutim, činjenica je da ovdje postoje idealni uvjeti za razvoj lovnog turizma, te je lovačko društvo pokrenulo aktivnosti na njegovom, ali i razvoju seoskog turizma.

Lovački dom će biti na raspolaganju turistima

Predsjednik LD "Javor", Tihomir Jovanović, za Agroklub, kaže kako nažalost nekadašnje lovište "Sušica", danas pripada nacionalnom parku "Drina", a njime gazduje istoimeno Šumsko gazdinstvo iz Srebrenice. Ipak, to im ne čini nikakvu prepreku da realiziraju svoje projekte na razvoju lovnog i seoskog turizma na teritoriji, kojom upravljaju.

Na više lokacija imaju montažne objekte, koji su, osim lovaca, na raspolaganju turistima, koji dolaze u posjetu ovdašnjim turističkim destinacijama. 

Husref Hasanović gradi selo za koje vjeruje da će biti turistički hit

"Smještajne objekta imamo u Podravanju, Osmačama i drugim lokalitetima, koji su izgrađeni sredstvima lovaca. Jedna lovačka kućica u Čumovićima je donacija Lovačkog društva Republike Srpske, a druga je druga su izgradili sami lovci", kaže Jovanović, dodajući i da na više lokacija postoje lovačke osmatračnice.

Osim toga, raspolažu i sa lovičkim domom na Vitezu, čija je obnova u toku i vrši se po fazama, zavisno od prikupljenih sredstava. Ovaj objekat je na atraktivnoj turističkoj lokaciji i kada bude potpuno uređen, osim za smještaj lovaca, bit će i u funkciji seoskog turizma.

Na više lokacija postoje lovačke osmatračnice

"Naše društvo broji 250 članova. Najviše ih je sa seoskih područja, koji će sa svojim porodicama biti uključeni na razvoju seoskog turizma. Oni će svoje proizvode nuditi turistima, koji budu boravili u našim objektima i voditi ih u obilazak ruralnih destinacija i prezentovati im stare seoske običaje", pojašnjava nam planove.

Plan odstrela

U planu odstrela za ovu godinu, pored sitne divljači, su i dva medvjeda u komercijalnom lovu. Jedan je prije nekoliko dana odstreljen, dok se drugi prati. Već je napravio štete u reonu oko sela Sućeska.

Lovci iz Šipraga ustrijelili medvjeda kapitalca

"Shodno potrebama biće organizovana i hajka na vuka u saradnji sa susjednim lovačkim udruženjima, ali za sada nema potrebe za tim", smatra Jovanović i ističe kako vukovi gravitiraju na teritoriji više opština, ali za sada nemaju probleme sa njima.

"Pored prihoda koje nam omogućuje komercijalni lov, tu su i druge prednosti za Srebrenicu koja ima izuzetne uslove za sve kvalitetniji lovni i seoski  turizam i promociju opštine i otvaranja novih mogućnosti. Zbog toga je važno da brinemo o lovištu, poštujemo zakon i čuvamo prirodu“, zaključuje naš sagovornik. 


Fotoprilog


Tagovi

Lovni turizam Seoski turizam Srebrenica Lovačko društvo Javor Tihomir Jovanović Komercijalni lov Odstrel medvjeda


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]