Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijele vode
  • 12.11.2022. 16:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Obnavlja se čuveno lovište "Sušica" - korist za seosaka domaćinstva?

U planu je izgradnja dječijeg odmarališta po uzoru na Mitrovac u Srbiji i razvoj seoskog turizma

Foto: Sakib Smajlović
  • 113
  • 9
  • 0

Olimpijski centar "Jahorina", planira obnoviti zapuštemo čuveno lovište Sušica, na Bijelim vodama, tridesetak kilometara od Srebrenice, koje pripada Nacionalnom parku "Drina".  

Također, u planu je i izgradnja odmarališta za djecu, potvrdio je za Agroklub, Radomir Pavlović, direktor NP "Drina".

Uređenje zemljišta   

Kako kaže, Olimpijski centar "Jahorina" je zainteresiran za obnovu postojećeg devastiranog objekta i uređenju zemljišta na Bijelim vodama, odakle se pruža idealan pogled na kanjon rijeke Drine i akumulacionog jezera Perućac.

Plovidbom do Višegrada

"Iskazana je velika zainteresovanost za investiranje u objekte i prostor na ovom lokalitetu. Njihov plan je, da ovdje izgrade dječije odmaralište po uzoru Mitrovca u Srbiji, gdje bi dolazila djeca iz cijele Bosne i Hercegovine i okruženja", pojasnio je Pavlović, i dodao da bi se sadržaj proširio na ja jezero Perućac i plovidbom do Višegrada, a što bi doprinijelo i razvoju seoskog turizma na tom području. 

Priprema dokumentacije      

Nacionalni park već radi na prikupljanju potrebne dokumentacije za realizaciju projekta na Bijelim vodama, od kojeg će najviše koristi imati građani Srebrenice i povratnici okolnih sela.

Prijeratno lovište "Sušica" bilo je jedno od najrazvijenijih preduzeća ove općine. Imalo je veliki rezervat bogat medvjedima, divokozama, divljim svinjama i drugih divljači

Najviše gostiju ovdje je dovodio nekadašnji gradonačelnik Sarajeva i generalni direktor "Energoinvesta", pokojni Emerik Blum. Najčešći gosti bili su tadašnji funkcioneri Branko Mikulić, Nikola Stojanović, Ante Sučić, Milanko Renovica i generali JNA. Gosti su donosili hranu, a razna domaća jela spremali su im Hasiba i Munib Halilović, domari objekta Bijele vode.


Tagovi

Bijele vode Lovište Sušica Radomir Pavlović Drina Nacionalni park


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]