Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Katunski putevi
 • 28.01.2022. 12:00

Besplatna obuka za seoska domaćinstva katunskih naselja

U okviru projekta, među ostalim aktivnostima, predviđeno je da se održi besplatna obuka za predstavnike 50 domaćinstava/seoskih porodica u katunskim naseljima

Foto: Depositphotos/Wirestock
 • 191
 • 9
 • 0

Regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu s Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije provodi projekat pod nazivom "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira Evropska unija, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Cilj je unapređenje kvaliteta i diverzifikaciju turističke ponude bazirane na prirodnom i kulturnom naslijeđu prekograničnog područja BiH i Crne Gore. Ukupna vrijednosti je 466.530,53 eura (912.244,46 KM) od čega EU finansira 85%, tj. 396.518,85 eura (775.523,46 KM), dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

50 domaćinstava

Kako je turizam nova djelatnost za većinu katuna, pružanje odgovarajuće tehničke pomoći seoskim porodicama u vezi s turizmom je izuzetno važno za održivost ove akcije i ukupni uspjeh. U okviru projekta, među ostalim aktivnostima, predviđeno je da se održi besplatna obuka za predstavnike 50 domaćinstava/seoskih porodica u katunskim naseljima koja će obuhvatiti sljedeće teme:

 • Modul 1: Osnove ugostiteljstva (smještaj gostiju i priprema hrane),
 • Modul 2: Uključivanje elemenata tradicije u turističku ponudu,
 • Modul 3: Pakovanje proizvoda.

EU osigurala 3,5 miliona KM bespovratnih sredstava za ruralni turizam

Korisnici mogu biti članovi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava (seoskih domaćinstava), koji pružaju ili planiraju pružati usluge u oblasti ruralnog turizma, a čiji se katuni (seoske kolibe) nalaze na području općina Fojnica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Visoko. Planirano je da maksimalno jedna osoba bude imenovana ispred svakog domaćinstva.

Prijava na obuku

Očekuje se da obuka značajno unaprijedi kapacitete stanovništva i poveća ukupan kvalitet turističkih usluga koje se pružaju u katunima, čineći ih zanimljivijom turističkom destinacijom u cjelini.

BiH ima potencijal za seoski turizam, kako ga najbolje iskoristiti?

Edukacija će se održati u dvije grupe (po 25 osoba) u sljedećim terminima: 

Grupa 1:

 • 07. februara - modul 1
 • 09. februara - modul 2
 • 11. februara - modul 3

Grupa 2.

 • 08. februara - modul 1
 • 10. februara - modul 2
 • 14. februara - modul 3

Obuka će se održati u Lječilištu "Reumal" u Fojnici, a za polaznike je predviđen ručak i osvježenje. Prijava se podnosi telefonski na broj telefona: 030 547 719 ili putem e-maila zeljo.iukic@fojnica.ba, s informacijom o preferiranom terminu edukacije do 4. februara ili do popunjavanja predviđenog broja polaznika obuka.


Povezana biljna vrsta

Kiselica

Kiselica

Engleski naziv: Sonel | Latinski naziv: Rumex acetosa L. var. hortensis Dierb.

Kiselica je višegodišnja biljka snažnog i razgranatog korijena koji prezimljuje, a u proljeće se na skraćenoj stabljici razvije rozeta lića. Lišće je kopljastog oblika, dugo 10 –... Više [+]

Tagovi

Seoski turizam Obuka Katuni Projekat Fojnica Konjic Kiseljak Kreševo Visoko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

ŠTA URADITI NA OVAKVOM TERENU?
Ovo je krasan primjer vinograda u intenzivnom uzgoju na brdovitom terenu.Uslikano u Luxemburgu.