Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 07.01.2022. 15:30

EU osigurala 3,5 miliona KM bespovratnih sredstava za ruralni turizam

Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bavi pružanjem turističkih usluga ili proizvoda, javna ustanova i organizacija koja upravlja zaštićenim prirodnim područjima u BiH, nevladina organizacija i udruženje

Foto: Adi Pašalić
  • 570
  • 62
  • 0

Evropska unija će sa čak 3,5 miliona maraka podržati razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini. Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u ovoj oblasti je objavljen krajem prošlog mjeseca, a aplicirati mogu isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno dva partnera. 

Riječ je o tri projekta (EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery) koji se odnose na podršku investicijama s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane Covid-19 pandemijom.

Ko može aplicirati?

Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bavi pružanjem turističkih usluga ili proizvoda, javna ustanova i organizacija koja upravlja zaštićenim prirodnim područjima u BiH, nevladina organizacija i udruženje sa iskustvom u vođenju projekata razvoja i promocije turističke ponude.

Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 KM do 250.000 KM (bez PDV-a).

Za svaki projekat, mora se osigurati i vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova investicije bez PDV-a, tj. minimalno 15 posto sufinansiranje podnosioca prijave i partnera i 70 posto finansiranje kroz mjeru podrške od strane projekata EU4AGRI.

Rok za prijavu

Krajnji rok za podnošenje prijava je 7. marta 2022. godine. Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem ovog linka.

U sklopu EU4AGRI, Unija pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. EU4AGRI-Recovery se odnosi u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utiče na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća.

Za sva tri projekta Europska unija izdvojila je 38 miliona eura.


Tagovi

Ruralni turizam Evropska unija Poljoprivreda EU4AGRI Javni poziv


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.