Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam meda
  • 15.08.2020. 16:35
  • Bosanska Krupa

Uz preporučene mjere, u Bosanskoj Krupi održava se 11. Sajam meda i pčelinjih proizvoda

Hajrudin Šabić, predsjednik udruženja Lipa, istakao je kako je važno da se nastavi tradicija održavanja ovog događaja, koji za cilj ima popularizaciju pčelarstva, kojim se u ovoj općini bavi veliki broj osoba

Foto: Depositphotos/Loraliu
  • 64
  • 318
  • 0

U Bosanskoj Krupi u petak je otvoren 11. Sajam meda i pčelinjih proizvoda, koji će trajati do kraja predstojećeg vikenda, te će biti obogaćen stručnim predavanjima i kulturno-umjetničkim programom.

Organizator ovog događaja je Udruženje pčelara "Lipa" iz ovoga grada, a učešće je uzelo petnaestak pčelara s područja Unsko-sanskog kantona, koji su predstavili svoje proizvode na štandovima. Organizatori ističu kako je sajam održan u skladu sa svim potrebnim higijensko-epidemiološkim mjerama uslijed trenutne zdravstvene situacije izazvane pandemijom virusa korona, pišu Nezavisne.

Udruženje okuplja preko 100 pčelara

Izlagači na sajmu su članovi udruženja Lipa, koje okuplja preko 100 pčelara i podržava njihov rad. Krajem juna, FARMA II projekt podržao je udruženje da obuči i opremi 30 svojih članova kako bi oni diverzifikovali svoju proizvodnju.

Domaći med dobio HACCP i ISO standarde i uskoro na EU tržištu

"Zahvaljujući podršci Sweden/USAID FARMA II projekta, 30 naših članova povećalo je prinose meda i sada mogu skupljati, obrađivati i pakovati matičnu mliječ, polen, propolis i vosak, koristeći opremu koju je obezbjedio projekt. Pored toga, oni su počeli proizvoditi različite proizvode sa dodatnom vrijednošću miješajući med sa ostalim pčelinjim proizvodima, te ljekovitim biljem i sušenim voćem", rekao je Hajrudin Šabić, predsjednik udruženja Lipa.

"Neki od naših članova također su počeli proizvoditi kozmetiku na bazi meda, a svi ti proizvodi promovišu se na sajmu. Pozivamo sve one koji mogu, da dođu na sajam i probaju i kupe naše nove proizvode", dodao je Šabić koji je istakao kako je važno da se nastavi tradicija održavanja ovog događaja, koji za cilj ima popularizaciju pčelarstva, kojim se u ovoj općini bavi veliki broj osoba.

Sajam će trajati tri dana, od 14. do 16. augusta, od 9:00 do 18:00 časova.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo 11. Sajam meda i pčelinjih proizvoda Bosanska Krupa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.