Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz meda
  • 30.07.2020. 09:40

Domaći med dobio HACCP i ISO standarde i uskoro na EU tržištu

Sprovođenje HACCP i ISO standarda prilično je olakšalo dobijanje svih potrebnih potvrda iz veterinarske službe, što je jedan od potrebnih preduslova izvoza. 

Foto: Miodrag Palić (ilustracija)
  • 168
  • 8
  • 0

Med iz Bosne i Hercegovine dosta je tražen u inostranstvu pa naši proizvođači nastoje proširiti proizvodnju i unaprijediti izvoz na zahtjevnom stranom tržištu.

Plasman ovog pčelinjeg proizvoda u evropskim zemljama ima trend rasta, a BiH ga duplo više izvozi nego što ostvaruje uvoza. 

U prvoj polovini ove godine, Sweden/USAID FARMA II projekat doprinjeo je ovim pozitivnim kretanjima u izvozu tako što je pomogao proizvođaču meda  i prirodnih preparata od meda, Adnanu Čučkoviću u sprovođenju međunarodnih standarda sigurnosti hrane HACCP i ISO 22000, kao i ISO 22176-GMP koji se odnosi na dobru proizvođačku praksu. 

Proizvodnja sa međunarodnim standardima

Prema Adnanovim riječima, on se sada fokusirao uglavnom na domaće tržište. "Prošle godine proizvodili smo oko šest tona meda, a u našem asortimanu proizvoda imamo 50 preparata i dodataka ishrani, kao i sedam različitih proizvoda prirodne kozmetike", navodi on. 

Uvozni med: U pakovanju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

Ovi proizvodi dostupni su širom Bosne i Hercegovine, u više od 110 prodavnica i apoteka. Kupovina se može obaviti i online, ali ovaj proizvođač želi i unaprijediti posao. Kako kaže, dobija upite za svoju ponudu iz država u regionu, ali i iz arapskih zemalja, Saudijske Arabije i Katara. 

"Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, prošlog oktobra učestvovali smo na beogradskom Food Show-u (Belgarde Food Show - BFS), gdje smo ostvarili kontakt sa potencijalnim kupcima iz Kanade", navodi on. Dodaje kako će sa dobijenim standardima za bezbjednost hrane biti dosta olakšan pristup ovim tržištima.

Poboljšanje konkurentnosti domaćih proizvoda

Prema njegovim riječima, sarađuje sa devet pčelara u zemlji i od njih kupuje med. Sprovođenje procedure koju nalažu pomenuti standardi dosta će pomoći u daljem poboljšanju kvaliteta proizvoda, ali i obezbjediti potrebnu garanciju.

"Prisutni smo već četiri godine na domaćem tržištu. U radu smo se rukovodili time da proizvodi moraju biti kvalitetni i bezbjedni i tako ćemo i dalje nastaviti da radimo. Završili smo i proces certifikacije koji je potreban za HACCP i GMP, što nam je dalo dobru polaznu osnovu", pojašnjava Čučkovič.

Ističe da je sprovođenje HACCP i ISO standarda prilično olakšalo dobijanje svih potrebnih potvrda iz veterinarske službe, što je jedan od potrebnih preduslova izvoza

Naš med tražen u arapskim zemljama, stalni kupci mu se uvijek vrate

U predstojećem periodu započeti ćemo saradnju sa većim brojem pčelara i povećati količinu meda koji kupujemo, a samim tim povećaće se i količine proizvoda za plasman. Veće količine meda, navodi Adnan, omogućiti će i veću diverzifikaciju proizvoda, što će doprinjeti boljoj konkurentnosti na međunarodnom tržištu tako da sa nestrpljenjem očekuju početak izvoza.

"Nadamo se da će Sweden/USAID FARMA II projekt biti u mogućnosti da nas podrži i u tom aspektu", zaključuje ovaj proizvođač.


Tagovi

Proizvodnja meda Domaće tržište Izvoz meda Adnan Čučković HACCP standard ISO standard Međunarodno tržište Bezbjednost hrane Poboljšanje kvaliteta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]