Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći med
  • 27.05.2020. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Naš med tražen u arapskim zemljama, stalni kupci mu se uvijek vrate

Izet Halilović se već 13 godina bavi pčelarstvom, počeo je sa dvije košnice, a sada ih ima 20. Ne planira se više širiti, s obzirom da sve radi sam i da mu je količina od 300 kilograma meda sasvim dovoljna.

Foto: Naila Čaušević
  • 396
  • 142
  • 0

Izet Halilović iz Zenice pčelarstvom se bavi od 2007. godine. Počeo je sa dvije košnice, a njihov broj je povećao 2012. godine i sada ih ima 20. Posjeduje stacionirani pčelinjak, koji se nalazi u zeničkom naselju Smajići. Iako se profesionalno bavi građevinom, pčele su mu odmor za dušu i najbolja relaksacija

Mersed napravio prirodnu košnicu od drva

"S obzirom da je kod mene stacionirani pčelinjak i da zbog obaveza ne mogu da selim košnice nigdje, ja sam zadovoljan količinom meda kojeg izvrcam i ne planiram proširivati pčelinjak. Godišnje izvrcam oko 300 kilograma meda, izuzev kad je posebno loša godina i bude lošiji prinos", kaže Halilović.

Korona virus nije uticao na njegove pčele

Kako je pandemija Covid-19 virusa imala veliki utjecaj na sve oblasti poslovanja, pitali smo i Izeta da li su pčelari osjetili neke negativne posljedice na proizvodnju.

Pandemija nije usporila proizvodnju meda

"Ja nisam imao nikakvih problema niti posljedica, s obzirom da se mjere zabrane kretanja nisu odnosile na mene, ali brojni pčelari koji sele pčele su imali problema sa selidbom, pogotovo oni koji imaju preko 65 godina. Tu je bio i policijski sat, koji je sprečavao kretanja u udaljena mjesta. Moje pčele su u obližnjem selu, tako da sam ih svakodnevno mogao obilaziti“, dodaje ovaj pčelar.

Inostrani kupci žele naš med

Med iz Bosne i Hercegovine je izrazito tražen u inostranstvu, posebno u arapskim zemljama pa je Izet prije nekoliko godina htio proširiti proizvodnju i pokušati i izvoziti med u ove zemlje. Kupio je potrebnu ambalažu, našao i kupca, međutim, desili su se određeni problemi.

"Htio sam da povećam broj košnica i da izvozim med u arapske zemlje, ali naša vlast me je sprječila u tome. Za mene kao pojedinca bila je previše komplikovana i zahtjevna procedura, te sam na kraju odustao od izvoza. Međutim, i dalje imam jednog kupca  iz Katra, koji svake godine od mene kupi 100 kilograma meda i izveze u Katar", zaključuje Izet.


Tagovi

Proizvodnja meda Izet Halilović Stacionarni pčelinjak Pčelari Pčele Selidba pčelinjaka Izvoz meda Inostrani kupci Odustao od izvoza


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]