Trodnevni program manifestacije uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, naučno - stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda te organizirani studijski obilazak maslinarsko - uljarskih destinacija uz praktično maslinarstvo.
Ovogodišnja, 22. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2020. održat će se u Supetru od 19. do 22. marta, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, u Waterman resortu, Svpetrvs hoteli.
Trodnevni program manifestacije uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, naučno - stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda te organizirani studijski obilazak maslinarsko - uljarskih destinacija uz praktično maslinarstvo. Uz maslinare iz Hrvatske, tu će biti i oni iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Crne Gore.
"Noćnjak je specifičan po tome što pruža priliku trodnevnog kontinuiranog druženja i poslovnih razgovora, kako u okviru edukativnog programa, tako i tijekom zajedničkih večera, sajma, radionica, degustacija i sl. Maslinari i uljari, naučnici i stručnjaci, proizvođači i distributeri maslinarsko - uljarske mehanizacije i opreme, predstavnici resornih državnih institucija, mediji i ostali privredni subjekti vezani uz maslinarstvo i uljarstvo okupljaju se na jednom mjestu, povezani maslinom", najavljuju organizatori.
Ujedno je i prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informisanje i nove poslovne kontakte. Ondje se prezentira i mehanizacija, nove tehnologije, postrojenja, alati, oprema, zaštitna sredstva, sistemi za navodnjavanje i drugi proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo.
U sklopu Burze proizvođači maslinovog ulja, proizvoda od maslina i proizvoda od ljekovitog bilja (čajevi, kreme, eterična ulja...) mogu se samostalno predstaviti na prezentacijskom štandu. Prijave za Sajam i Burzu, preuzmite u dokumentu ispod teksta, a sve ostale informacije, možete pronaći ovdje ili na mail-info@zsd.hr.
Uzorci maslinovog ulja, otkrivaju, zaprimali su se u dvije kategorije: pakovine maslinovog ulja tj. ulja koja se plasiraju na tržište s etiketom u skladu sa Zakonom o hrani i otvorena maslinova ulja tj. ulja u rinfuzi. Dostavljeno je ukupno 332 uzorka maslinovih ulja, od čega 247 otvorenih i 85 pakovina.
Tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka?
"Ocjenjivanje uzoraka bit će završeno do kraja februara. U svakoj od kategorija proglašava se šampion kvaliteta, a u kategoriji pakovanjaa i šampion za najbolje ocijenjenu ambalažu odnosno izgled proizvoda. Posebno se nagrađuju i najbolje blago, srednje intenzivno, intenzivno, monosortno i višesortno maslinovo ulje, te najbolji "Hrvatski otočni proizvod", podsjećaju.
Ocjenjivanje i izložba proizvoda od masline ima za cilj prikazati i promovirati neograničene mogućnosti upotrebe ploda i drveta masline, te maslinovog ulja u proizvodnji raznih proizvoda - krema, prehrambenih artikala, proizvoda od drva masline, suvenira itd. Uzorci proizvoda od masline zaprimaju se i ocjenjuju u tri kategorije - prehrambeni proizvodi, kozmetički proizvodi i proizvodi od lišća ili stabla masline.
Važno je da je proizvod sačinjen ili sadržava plod masline, maslinovo ulje ili lišće/drvo masline, a dostavljeni proizvodi bit će predstavljeni na posebnoj izložbi u okviru Noćnjaka. Najkvalitetniji i najkreativniji u navedenim kategorijama bit će nagrađeni, temeljem ocjena stručnih povjerenstava.
Na izložbi, Olio baru i radionicama u okviru Noćnjaka promoviraju se i kušaju maslinova ulja i proizvodi od masline proizvođača koji su uzorke svojih proizvoda dostavili na ocjenjivanje i takmičenje, u skladu sa propozicijama.
Rezultati ocjenjivanja svih proizvoda bit će objavljeni na Noćnjaku u Supetru, a dodjela priznanja je u petak 20. marta u 20 sati za otvorena maslinova ulja, a u subotu 21. marta u 20 sati za pakovine maslinovog ulja i proizvode od masline.
Smještaj u Waterman Resortu rezervirajte putem Obrasca za rezervaciju smještaja kojeg možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. U obrascu su istaknute cijene pansiona, te potrebni kontakti i upute.
Fotoprilog
Dokumenti
Tagovi
Autorica