Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PD Nektar
  • 11.01.2023. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Prijavite se na besplatnu školu pčelarstva

U okviru škole, kako najavljuju organizatori, obradit će sve teme vezane za ovu oblast, a za pčelare s više iskustva održat će radionice za proizvodnju matica i matične mliječi.

Foto: PD Nektar
  • 347
  • 264
  • 0

Pčelarsko društvo "Nektar" iz Tuzle organizira besplatnu školu pčelarstva čiji početak je planiran 5. februara u Centru za edukaciju Ravna Trešnja, a trajat će do 15. septembra ove godine. Edukacija je namijenjena svima, kako onima koji već imaju iskustva tako i početnicima.

"Pohađati mogu svi koji žele da se bave pčelarstvom, kako oni koji ne znaju ništa o tome, tako i oni koji imaju iskustva, ali žele da odslušaju školu, teoretsku i praktičnu, jer traje do jeseni", rekao je za Agroklub, Ismet Hasanović, pčelar praktičar i rukovodilac škole.

Uslov za pohađanje

Jedini uslov za pohađanje edukacije je da ste član ovog društva, čija godišnja članarina iznosi 30 maraka. U okviru škole, kako najavljuju organizatori, obradit će sve teme vezane za ovu oblast, a za pčelare s više iskustva održat će radionice za proizvodnju matica i matične mliječi.

"Onaj ko prođe školu trebao bi da nauči toliko da se sam može brinuti o pčelama već naredne godine. To je smisao ove edukacije. Polaznici, dakle, mogu biti svi koji žele, samo nije poželjno za one koji su preosjetljivi ili alergični na ubode, odnosno pčelinji otrov", dodaje naš sagovornik istakavši da godine, stručna sprema i bilo šta drugo nisu važni.

Januar u pčelinjaku - šta provjeriti i obnoviti?

Čak i onima koji se dvoume u vezi s odlukom da postanu pčelari, škola može pomoći, dodaje, kako bi sami uvidjeli koje sve obaveze i znanje treba primijeniti za brigu o pčelama.

"Da vide da li je to za njih i izbjegnu troškove ako nije. Članstvo je početni trošak, a važi za čitavu godinu. U početku će biti teorijski dio nastave dok je još hladno i ne može se na pčelinjak, a kasnije ćemo početi s praktičnim dijelom. Održavat će se nedjeljom od 11 do 13h", kaže rukovodilac škole.

Vrsni predavači

Među predavačima su profesionalni pčelari, agronom, magistar apikulture, inženjer prehrambene tehnologije te dr. vet. med. Sajma Dedić, direktorica veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona,

Zainteresirani kandidati, mogu se prijaviti direktno u PD "Nektar" čije se prostorije nalaze u barakam iznad Muzičke škole u Tuzli, utorkom i petkom od 10 do 13 sati ili na brojeve telefona 061/720-319 i 065/525-698.


Tagovi

Škola pčelarstva Besplatna škola PD Nektar Pčelari Proizvodnja matica Matična mliječ Ismet Hasanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.