Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni festival
  • 26.09.2023. 09:00

Pametna sela Evrope stižu u BiH - gdje se može vidjeti koncept?

Biće predstavljeno i prvo improvizovano pametno selo u formi kulisa, djelo regionalnih kreativaca.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 222
  • 39
  • 0

Prvi forum i festival "Pametna sela Evrope" održaće se 13. i 14. oktobra 2023. godine u Banjaluci, uz prisustvo predstavnika modernog evropskog agrara i kompanija iz regiona,  stručnjaka u oblasti agrarne ekonomije i turizma, institucija i univerziteta, kao i gradova i destinacija sa najvećim potencijalom za provođenje evropskog koncepta pametnih sela.

Za njega je, u okviru Evropskog parlamenta, formirana posebna intergrupa na čelu sa Francom Bogovičem, učesnikom ovogodišnjeg Foruma.

Brisanje granica

U nesvakidašnjoj formi kombinacije biznis panela, kreativnih industrija, umjetničkog performansa, visokih tehnologija i gastroenološkog doživljaja, učesnici će u dva dana i na četiri lokacije, imati priliku da se upoznaju sa konceptom pametnih sela, kao i da čuju i dožive primjere dobre prakse iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane, turizma, finansija, zelene energije, brendiranja proizvoda i destinacija, po kojima su zemlje regiona i Evrope konkurentne i jedinstvene.

Osnivač koncepta foruma, Darija Tankosić iz Beograda, kaže da se kroz ovu ideju željelo slikovito pokazati da se u modernoj ekonomiji brišu granice između gradova i sela.

Donosioce odluka želimo da podstaknemo na veću proaktivnost, kaže Tankosić

"Novi, moderni biznisi i mladi ljudi sve više gravitiraju prirodi i seoskim područjima, a mnogi uspešni pojedinci sve češće se odlučuju i za ulaganja u oblast proizvodnje, održivosti i digitalizacije u agraru, što značajno doprinosi atraktivnosti sela. Ove primjere želimo da učinimo vidljivijim, donosioce odluka da podstaknemo na veću proaktivnost, kao i da pokažemo profitabilnost i atraktivnost ovih industrija", kaže Tankosić.

Improvizirano selo

U okviru foruma u parku "Petar Kočić" u Banjaluci, biće predstavljeno i prvo improvizovano pametno selo u formi kulisa, djelo regionalnih kreativaca, a drugog dana festivala, organizacijom međunarodnog okruglog stola pod nazivom "Podržana", obilježiće se i 15. oktobar, Međunarodni dan žena na selu.

U Muzeju Republike Srpske tim povodom svečano će biti otvorena i izložba čuvenog umetnika Pavela Surovog.

Njemačka ulaže u pametna sela - a gdje je internet?

Nakon foruma u Banja Luci, ovaj koncept obići će region, a prema riječima organizatora, ambicija je da postanu aktivan učesnik u kreiranju nove ruralne ekonomije i postanu prepoznatljiv brend promocije regiona i u evropskim razmjerama.

Organizatori foruma su udruženja "Moja inovacija" iz Beograda i "Ekonomski forum" iz Banja Luke, koji je prepoznatljiv po jednom od najuspešnijih regionalnih biznis foruma "Jahorina ekonomski forum".


Tagovi

Pametna sela Evrope Darija Tankosić Pavel Surov Franc Bogovič Međunarodni dan žena na selu Muzej Republike Srpske


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.