Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Organsko" FBiH
  • 21.09.2021. 12:00

Organsko: Je li naša kupovna moć spremna za ove (skuplje) proizvode?!

Savez udruženja organskih proizvođača "Organsko" FBiH organizuje nekoliko jednodnevnih manifestacija u različitim gradovima pod sloganom "Našim građanima, naš proizvod".

Foto: "Vi-net" Visoko
  • 129
  • 16
  • 0

Mjesec septembar već tradicionalno 15 godina za redom rezervisan je za promociju i podizanje svijesti o važnosti organske proizvodnje i zdrave ishrane. Savez udruženja proizvođača "Organsko" FBiH organizuje nekoliko jednodnevnih manifestacija u različitim gradovima pod sloganom: "Našim građanima, naš proizvod".

Karavan ovog vida poljoprivredne proizvodnje kreće iz Visokog, a već 20. septembra održana je prva manifestacija u tom gradu, gdje je dvadesetak proizvođača ekoloških proizvoda prezentovalo svoj rad i trud.

Dugoročna zaštita zemljišta

Proizvodi koji nastaju na principima i pravilima eko uzgoja, imaju veći značaj i to u pogledu ogromne vrijednosti, veće prodajne cijene i zdrave hrane koja nastaje bez korištenja pesticida i drugih zaštitnih sredstava. S druge strane ovakav vid poljoprivrede osigurava dugotrajnu zaštitu osnovnog proizvodnog resursa - zemljišta.

Organska proizvodnja može biti dobar pokretač razvoja i održivosti seoske zajednice. Takozvana ruralna ekonomija obuvata mnogo širi pojam od primarne proizvodnje uključujući poljoprivredne proizvode, gastronomsku ponudu, turističke odlike i udruživanje farmera. Danas se sve veći značaj pridaje zdravom proizvodu, kojeg turisti rado kupuju pod oznakom "organski".

Potrošači u BiH sve više priznaju značaj organske proizvodnje

O organizovanju i uzajamnom djelovanju koje ima veći potencijal pri otvorenju ovog događaja govorio je i predsjednik "Organsko" FBiH, Sejad Herceg.

"Udruženje nastavlja promotivne aktivnosti naših poljoprivrednika. Uz podršku gradova i općina u kojima se organizuju događaji ovog tipa, naši poljoprivrednici besplatno izlažu i prodaju svoje proizvode već 15 godina", istakao je Herceg. Dodaje da organizacije i postoje da bi pomogle proizvođačima, a ne da im naplaćuju učešće na sajmovima.

U ponudi preovladava voće i povrće

Od proizvoda koji su se našli na izložbenom prodajnom prostoru, najviše dominira svježe voće, povrće, prerađevine, med i drugi pčelinji proizvodi. Da vide, probaju i kupe nešto od ponuđenog, svi zainteresovani će to moći i to u slijedećim gradovima u narednim danima:

  • 15. Dani organske proizvodnje, u Zenici, od 21. do 22. septembra 2021. godine;
  • 14. Sajam zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju, u Travniku, 23. septembra 2021. i
  • 10. Regionalni sajam poljoprivrede i eko turizma pod nazivom "Zlatna jesen - Bugojno 2021", 24. 09. 2021. godine.

Svečano obraćanje i otvaranje na manifestacijama biti će upriličeno u 11 sati na platou pomenutih gradova. Prilika je to da mnogi poljoprivrednici koji posjeduju certifikat organske proizvodnje pokažu, prezentiraju i na kraju prodaju proizvod za koji su uložili jako mnogo truda i rada.

Za sada na mnogim događajima ovakve vrste podiže se svijest o značaju biološke proizvodnje, ali pravo pitanje je da li je domaće tržište ili novčanik naših ljudi spreman za veću vrijednost organskog proizvoda, koji je u konačnici i znatno skuplji !?


Tagovi

Organska proizvodnja Sajmovi Zdrava ishrana Zaštita zemljišta Održivost seoske zajednice "Organsko" FBiH Sejad Herceg Skuplji proizvod


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.