Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam u Bugojnu
  • 19.12.2019. 11:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bugojno

Oko 60 izlagača predstavilo se na 8. Sajmu obrta, poduzetništva i turizma SBK

Na otvorenju 8. Sajma obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona se predstavilo oko 60 izlagača iz cijele BiH. Na sajmu je učestvovalo i desetak udruženja žena koje su se pobrinule za gastro kutak i gostima predstavile tradicionalna jela iz svog kraja.

Foto: Naila Čaušević
  • 229
  • 113
  • 0

8. Sajam obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona otvoren je jučer, 18. decembra u Biznis centru "Bajrić" u Bugojnu. Kao i prethodnih godina, svoje proizvode su predstavili brojni izlagači iz Bosne i Hercegovine. Sajam je organiziralo Opće udruženje obrtnika i poslodavaca Donji Vakuf, a domaćin mu je Općina Bugojno. Osim domaćih proizvoda, sajam je obogatio program folklornih skupina, ali i dobra gozba koju su pripremile članice desetak udruženja sa područja cijele BiH.

Zahida Bektaš se bavi izradom unikatnih predmeta

Većina izlagača tradicionalno učestvuje na ovom sajmu, i smatraju da je sajam dobra prilika da se predstave proizvodi i steknu stalni kupci. Među njima je i Zahida Bektaš iz Donjeg Vakufa koja se bavi izradom unikatnih predmeta. Zahida slika na svili, oslikava svilene marame, akril na platnu koristi uz kombinaciju veza, slika i na staklu (obično su to bosanski motivi i levhe), ali i na aluminijskoj ili bakrenoj masi. Bavi se i skulpturnim slikanjem, izradom nakita od fimo mase, dekupažem, itd.

Neki od radova Zahide Bektaš

"Svi moji radovi su unikati i kupci to prepoznaju. Na početku sam više posjećivala sajmove, a sada manje, jer većinom dobivam narudžbe po preporuci mojih zadovoljnih kupaca. Na sajmu i ne prodam nešto puno radova, ali upoznam dosta osoba koji me preporuče ili kasnije kontaktiraju i naruče rad koji žele", kaže Zahida.

Orhideja- ljekovito bilje učestvuje i na sajmu u UAE

Esmir Alibabić iz Bihaća je došao da predstavi porodičnu firmu Ljekovito bilje "Orhideja", koja se od 1998. godine bavi uzgojem i preradom ljekovitog bilja. U svom asortimanu imaju 130 preparata na bazi ljekovitog bilja. U vlastitom uzgoju imaju neven, matičnjak, macinu travu, artičoku, mentu, kudravu mentu, bokvicu, ehinaceu, mentu peperitu i kadulju, a ostale biljke pronalaze na obroncima planina Grmeča i Plješevice.

Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo u Dubai i Abu Dabi

"Sav uzgoj ljekovitog bilja se vrši na zemlji koja nikada nije bila tretirana hemijskim sredstvima, a u planu imamo i pokretanje pčelarstva, za potrebe svojih proizvoda. Naši proizvodi se mogu pronaći u apotekama u većim gradovima, i preko naše Facebook stranice. Trudimo se i da posjetimo što više sajmova i na taj način predstavimo svoje proizvode, već par godina smo izlagači i na sajmu u UAE, u Abu Dhabiju", kaže Alibabić.

Naturgeist tjestenine i ove godine nudi novi okus tjestenine

Jedan od stalnih učesnika na sajmu je i Esma Zjajo iz Jajca, koja se bavi proizvodnjom "Naturgeist" tjestenine. Njena tjestenina je bez vještačkih boja i aditiva, a obogaćena je prirodnim dodacima od koprive, gljiva i oraha. Najnoviji proizvod je tjestenina sa okusom sjemena tikve, a za potrebe sajma je pripremila i hljeb sa sjemenom tikve i koprive.

Esma Zjajo: Inovatorica izrađuje Naturgeist - domaću tjesteninu sa jajačkim prefiksom

Ukoliko već niste, dođite u Bugojno i uvjerite se u bogatu ponudu koje je pripremilo oko 60 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine jer sajam traje do 20. decembra. 


Fotoprilog


Tagovi

Sajam obrta SBK Zahida Bektaš Zahida Art Esma Zjajo Naturgeist tjestenina Orhideja Ljekovito bilje Bihać Bugojno


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.