Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naturgeist
  • 27.11.2018. 08:00

Esma Zjajo: Inovatorica izrađuje Naturgeist - domaću tjesteninu sa jajačkim prefiksom

"Natrugeist" je osmišljen kao reprezentativni jajački brend. Napravljen je od prirodnih i zdravih sastojaka koji se nalaze ili su proizvedeni u Jajcu i okolini. Pšenična krupica je proizvedena u Jajcu, jaja su sa farme iz okoline Jajca, a koprive i gljive Esma Zjajo bere na livadama i u šumama koje okružuju Jajce.

Foto: Arhiva Esme Zjajo/Naila Čaušević
  • 1.392
  • 738
  • 0

Esma Zjajo je tridesetrogodišnja mlada žena iz Jajca, po struci je prehrambeni tehnolog. Nakon što je bila zaposlena u prehrambenoj industriji, odlučila se da samostalno pokrene proizvodnju hrane. Kao prvobitnu ideju imala je proizvodnju jakih alkoholnih pića i likera i sokova. Nakon što je napisala i odbranila diplomski rad baziran na rakiji, ostala je želja za tim načinom proizvodnje, pa i danas to radi za vlastite potrebe. Međutim, kada se radi o proizvodnji alkoholnih derivata procedura  pri registraciji je daleko komplikovanija.

Esma Zjajo: Koristim miks četiri vrste šumskih i livadskih gljiva

S obzirom da se dugi niz godina bavi sakupljanjem gljiva i šumskih plodova, smislila je način da pokrene proizvodnju tjestenine sa sušenim gljivama.

"Bilo mi je žao što se gljive naših šuma ne iskorištavaju, ili se daju u bescijenje. Razmišljala sam na koji način mogu povećati vrijednost gljivama, i došla sam ideju da ih mogu koristiti sa tjesteninom.  Koristim tradicionalnu recepturu sa prirodnim dodacima, bez dodanih aditiva. Proizvodim tjesteninu - klasiku, tjesteninu sa koprivom i tjesteninu sa sušenim gljivama.  Koristim miks četiri vrste šumskih i livadskih gljiva: vrganj, crna truba, reduša ili đurđevka i lisičarke. Imam certifikat da sam obučeni berač gljiva, a i dosta sam naučila o gljivama  tokom studija. Proizvod kao i sve sastojke šaljem na analizu, tako da je sve provjereno", ističe Zjajo. 

Esma Zjajo je nedavno posjetila i sajam u Donjem Vakufu

Planira i tjesteninu sa orasima

Već godinu i po se Esma bavi prozivodnjom tjestenine, a u pripremi je i nova varijanta - tjestenina sa orasima. Zadovoljna je putanjom kojom se posao razvija, zasad se ne planira proširivati, jer sav posao oko proizvodnje obavlja sama. A prilikom distribucije joj pomažu i članovi porodice. 

"Pri samom početku sam imala pomoć lokalne zajednice , prijavila sam se za Start-up program, gdje sam dobila sredstva za pokretanje male proizvodnje. Ide sporo, nije to neka brza dinamika koja se očekuje, ali bitno je da ide uzlazno."

Njene proizvode možete  kupiti u par prodajnih objekata u Jajcu, te u Travniku i Zenici. Za one koji su malo dalje, možete naručiti preko platforme Farmer.ba i uvjeriti se u kvalitet domaće tjestenine sa dodacima.


Fotoprilog


Tagovi

Esma Zjajo Naturgeist Tjestenina Sušene gljive Jajce


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.