Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WineOs
  • 15.01.2024. 16:30

Od istoka do zapada: Vina Jungić stigla do Brazila, žele i u Kinu

Poznati su po temjanici, ali i drugim sortama koje daju vina 20 etiketa

Foto: Maja Celing Celić
  • 61
  • 8
  • 0

U tradicionalno rakijskom i pivskom kraju, prije dvije decenije, podignut je vinograd. Naime, desetak kilometara od Banje Luke, vinarija Jungić je 2003. zasadila lozu što je u to vrijeme bio nonsens, priča nam Srđan Zrilić, njen predstavnik i brand menadžer, kojeg smo sreli proteklog vikenda u Osijeku, u susjednoj Hrvatskoj.

Na 9. izdanju sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOs, točili su kapljice koje se inače najviše piju u Bosni i Hercegovini, a potom Crnoj Gori i Srbiji. Hrvatska im je naredni izazov, gdje ih, kako navodi naš sagovornik, već prepoznaju kao kvalitetne vinare.

Žele "osvojiti" i Kinu

"Imamo izvoz i za Brazil, Ameriku, Švicarsku, Njemačku, dosta smo rašireni, a ove godine je moguća i Kina", pohvalio nam se Zrilić, pojasnivši da je njihov uspjeh koji postižu u ovom netipično vinarskom kraju zasluga i drugih malih vinarija koje su kvalitetom na svjetskom nivou.

Zrilić pažljivo sluša šta ima za reći vinski bloger Tomislav Ivanović

Poznati su po temjanici, ali i drugim sortama koje koje daju vina 20 etiketa. I oni će 2023. pamtiti kao izazovnu jer ih je "zakačio" zadnji grad u godini. Računali su na 50-postotnu štetu, no uništeno je bilo 15 do 20 posto uroda.

Chardonnay najbolji ikada

Jesen je, kaže Zrilić, u konačnici spasila godinu.

"Sam kraj godine je bio toliko dobar da će nam chardonnay biti najbolji ikada", najavljuje prisjetivši se dugog i blagog ljeta, te dodaje da su zbog problem sa pticama koje dolaze u kasno ljeto i jesen i beru bobice, obrali ove godine vinograd ranije.

Vinogradi na sjeverozapadu: Za jedne katastrofalna, za druge fenomenalna godina

Ova centralna vinska manifestacija istočne Hrvatske održana je 12. i 13. januara, a predstavilo se više od 100 proizvođača vina i žestokih alkoholnih pića.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Jungić WineOS Srđan Zrilić Vinogradi Banja Luka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.