Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam gospodarstva
  • 24.04.2023. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Nikad veći interes za Mostarski sajam - popunjeni kapaciteti

Sajam će trajati pet dana, odnosno, od 2. do 6. maja 2023., a bit će to ujedno i prilika za upoznavanje privrednika

Foto: Mostarski sajam
  • 100
  • 37
  • 0

Izlagači iz 30 država predstavit će se početkom narednog mjeseca na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2023. Na oko 30.000 kvadratnih metara prostora, očekuje se oko 800 izlagača. Koliko je interesovanje za ovogodišnji sajam najbolje pokazuje podatak da su prostorni kapaciteti po prvi put popunjeni mjesec dana ranije. 

"Prošle godine sajam je bio uspješan, a ovaj nam je još bolji. Svi žele da dođu i predstave svoje proizvode i usluge, a moram reći da nam je ova godina po prijavama najuspješnija do sada", rekla je Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma, te dodala da će ovaj događaj iz grada na Neretvu pratiti više od 300 medijskih kuća.

Sajam će trajati pet dana, odnosno, od 2. do 6. maja 2023., a bit će to ujedno i prilika za upoznavanje privrednika, sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH, naveli su organizatori.

Stižu najjače izraelske kompanije

Na 24. izdanju ove najpoznatije privredne manifestacije u Bosni i Hercegovini pojavit će se i neke od najjačih kompanija iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera. Inače, vanjskotrgovinska razmjena dvije zemlje je u stalnom porastu, od million dolara koliko je iznosila devedesetih, porasla je na više od 20 miliona američkih dolara u 2021. godini.

Istaknut je veliki potencijala za ekonomsku, tehnološku i kulturološku saradnju dviju zemlja. Na sajam, stižu neke od najinovativnijih i najsavremenijih kompanija i industrija. 

"Mostarski sajam će označiti početak nove ere ekonomske saradnje između dvije zemlje, a pozitivni rezultati će biti uskoro vidljivi", rekao je Ernest Grin, savjetnik u Ambasadi Izraela u BiH.

Odnosi mogu biti bolji

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH, Marko Šantić je naveo kako vjeruje da će nakon sajma odnosi Izraela i BiH biti bolji. Istakao je kako robna razmjena između dvije države nije na zadovoljavajućem nivou i da možemo puno bolje te kako kako bh. privrednici imaju šta naučiti od izraelskih kolega.

Syrah se udomaćio u Hercegovini, ponio titulu vinskog šampiona

"Ono što možemo od njih naučiti je poslovna kultura, mentalitet tih privrednika koji se u prvom redu temelju na umreženosti. To je snaga Izraela, također snaga je u kreativnosti i inovacijama", naveo je Šantić te dodao kako je upravo to ono gdje male države mogu biti konkurentne na velikom globalnom tržištu, što Izrael pokazuje.

Privredna komora FBiH predstavit će dva velika projekta, jedan je u kreativnim industrijama, a drugi je projekt u kojem su učestvovale sve zemlje Jadransko-jonske regije, a osnova je "plavi rast" i "plava ekonomija".


Tagovi

Mostarski sajam Sajam gospodarstva Ernest Grin Dalfina Bošnjak Marko Šantić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/