Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2023
  • 13.11.2023. 18:00
  • Hannover, Njemačka

Na Agritechnici u Hannoveru čak 218 premijera inovacija u poljoprivredi

I pametna i precizna poljoprivreda privlače pažnju zbog sve većih troškova inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. Agritechnica je prvo mjesto gdje će inovacije biti predstavljene javnosti

Foto: Agritechnica
  • 56
  • 31
  • 0

U Hannoveru, u Njemačkoj održava se Agritechnica, najveći svjetski sajam poljoprivredne mehanizacije. Na ovoj će bijenalnoj manifestaciji biti prikazano čak 218 premijera inovacija u poljoprivredi, kandidata iz 24 zemlje. Agritechnica je prvo mjesto gdje će noviteti strojeva od onih za obradu tla, preko pripreme sjetve do žetve, biti predstavljeni javnosti, a listu možete pogledati ovdje.

Pored toga, na sajmu učestvuje više od 2.800 izlagača iz 52 zemlje. Ovo je prvo izdanje nakon pandemije koronavirusa, a koje se odvija punim kapacitetom, u svim postojećim halama i prostorima. 

Prijeko potrebne inovacije 

"Poljoprivredni sektor suočava se s velikim izazovima", izjavio je dr. Lothar Hövelmann, glavni izvršni direktor DLG-a (Njemačkog poljoprivrednog društva), organizatora Agritechnice.

Na sajmu je više od 2.800 izlagača

"Ruski rat mijenja osnovne pretpostavke, Evropski zeleni dogovor smanjuje izbor dostupnih inputa za poljoprivredu, politika kamatnih stopa zahtijeva planiranje ulaganja usmjereno prema budućnosti, a klimatske promjene zahtijevaju otporne proizvodne procese. To se može nadoknaditi samo domišljatošću i inovacijama", naglasio je Hövelmann.

Claas Xerion 12.650 Terra Trac je pobjednik izbora za traktor godine - TotY 2024

DLG je proveo anketu među 2.300 evropskih poljoprivrednika o poslovnoj klimi i njihovim ulagačkim namjerama. Između ostaloga, rezultati su pokazali da i pametna poljoprivreda i tehnologije precizne poljoprivrede privlače pažnju zbog sve većih troškova poljoprivrednih inputa. Upravo zato su potrebne inovacije koje mogu optimizirati njihovu potrebu. Također, kao rezultat sve veće regulative, ispitanici se planiraju sve više usredotočiti na učinkovito i ciljano korištenje inputa i resursa.

Radno vrijeme i ulaznice

Agritechnica je otvorena u nedjelju, 12., a održava se do subote, 18. novembra. Radno vrijeme sajma je svaki dan od 9 do 18 sati. 

Sajam se održava do subote, 18. novembra

Osim uobičajenih, nude i takozvane zelene ulaznice čijom kupovinom se podržavaju projekti pošumljavanja u Njemačkoj, a košta 30 eura. One su dostupne samo online.

Atmosferu sa sajma u prva dva dana, pogledajte u galeriji ispod teksta

Osim njih, tu su i dnevne ulaznice koje koštaju 27 eura, a 17 eura su učeničke, studentske, penzionerske i za osobe s invaliditetom. Ulaznica za dva dana iznosi 39 eura, zelena 42, a za ulaz za vrijeme čitave manifestacije 69, odnosno 72 eura. 

Za djecu do 12 godina ulaz je besplatan. 


Fotoprilog


Tagovi

Agritechnica Hannover Sajam mehanizacije Lothar Hövelmann Inovacije u poljoprivredi Pametna poljoprivreda Precizna poljoprivreda Ulaznice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🍇🏀 Nego, šta košarkaš zna o lozi? Pa, rekli bismo mnogo! Barem kada je u pitanju naš #junaksela jer je uz nju rastao 🔻