Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritehnica 2023
  • 28.10.2023. 18:00

Zlatna medalja Agritechnice za kombajn s dvostrukim aksijalnim rotorom

Smatra se da donosi preokret u pogledu kapaciteta i efikasnosti goriva u odnosu na trenutni CR10.90 vodeći model New Holland kombajna

Foto: Agritechnica
  • 44
  • 25
  • 0

U sklopu svjetskog sajma poljoprivredne mehanizacije Agritehnica 2023., kojeg organizira Njemačko poljoprivredno društvo (DLG), proglašeni su dobitnici nagrade za inovacije. Od ukupno 218 kvalifikacionih prijava zlato je dobila jedna inovacija, a srebro njih 17.

Zlatna medalja je dodijeljena kompaniji New Holland za brend CNH, koncept kombajna CR s dvostrukim aksijalnim rotorom, a koji će biti izložen i na sajmu. Smatra se da donosi preokret u pogledu kapaciteta i efikasnosti goriva u odnosu na trenutni CR10.90 vodeći model. Ima novu pogonsku liniju, širu šasiju, sisteme za vršidbu, čišćenje i sjeckanje slame, a distributivni sistem je opremljen tehnologijom upravljanja preko kamere.

Ispoštovana sva ograničenja

Koncept novog kombajna je ispoštovao sva propisana ograničenja koja se odnose na veličinu, težinu i dimenzije, a osnovni element je pogonska tehnologija sa motorom koji je postavljen uzdužno u skladu sa uglom nagiba rotora.

Mjenjač je smješten na centralnu poziciju, a koristi se za pogon rotora i žetvenih hedera s usisnim lancem u pravoj liniji ili preko osovine propelera. Ona se pak nalazi na desnoj strani šasije iznad nivoa kućišta rotora. Nema pogona s obje strane šasije, zbog čega je širina znatno povećana. Dobiveni prostor je iskorišten za proširenje kanala za vršidbu i povećanje tehničke snage kombajna.

Posebna pogodnost je softverski kontrolisan automatski sistem koji u cilju eliminacije blokada pored uobičajenih pokreta naprijed–nazad okreće zatezač kaiša na odgovarajuću stranu u bubnju za punjenje. Patentirani sistem čišćenja je za 13 posto širi, a opterećenje elevatora žitarica je optimizovano.

Ispoštovana su sva propisana ograničenja

Tehnologija pomoću senzora mjeri pritisak cilindra i raspodjelu žetve odvojeno na prednjem i zadnjem gornjem situ. Bočno trešenje osigurava ujednačenu distribuciju žetvenog materijala na gornjim sitima na ravnom, ali i na bočnim padinama. Sistem za sjeckanje i distribuciju slame je opremljen tehnologijom upravljanja zasnovanom na kameri, koja povećava energetsku efikasnost kombajna. Težina mašine je ostala nepromijenjena zahvaljujući optimizovanom dizajnu.

Rekordan broj izlagača

Ove godine će na Agritechnici učestvovati 2.600 izlagača iz 55 država. Novi rekord je 300 međunarodnih izlagača koji će biti smješteni u 23 državna i regionalna paviljona.

Novost su paviljoni iz Nizozemske, Sjeverne Irske, Švedske, Ukrajine, Tajvana i Nebraske (SAD). Posjetiteljima će se ponuditi niz tehničkih rješenja - od poljoprivrednih inputa, tehnologije za travnjake, elektronike i hidraulike do one za žetvu i skladištenja žitarica, s fokusom na obradu zemljišta.

Agritechnica 2023: Šta nas u novembru čeka u Hannoveru?

Državni i regionalni paviljoni su raspoređeni po izložbenim prostorima prema odabranom fokusu proizvoda. Zemlje koje su se redovno pojavljivale u proteklih 15 godina su: Argentina, Brazil, SAD, Kanada, Kina, Finska, Španija.


Tagovi

Agritehnica 2023 Njemačka Sajam poljoprivredne mehanizacije Zlatna medalja Poljoprivredne inovacije New Holland kombajn


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

3


Glasova: 1

Da 33,3%

Glasova: 2

Ne 66,7%

Glasova: 0

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 0,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !