Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 07.04.2022. 11:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Mudri Gučogorac dominira među izlagačima: Hoću da pitaju "ima li još"

Da je riječ o iskusnom domaćinu, ali i trgovcu, otkrivaju i neobična pakiranja te način na koji se pripremio za sajam

Foto: Vedran Stapić
  • 255
  • 56
  • 0

U moru štandova među izlagačima tradicionalnih proizvoda na Mostarskom sajmu, jedan privlači posebnu pažnju – nezvanično ga proglašavamo "veseli štand". Zanimljivi Gučogorac, Ivica Rajić, mudro se pripremio za manifestaciju i kompletnu ponudu prilagodio događaju. 

Želi, kaže nam, da mu kupci odlaze s osmjehom, što mu i nije teško postići kada na štandu ima 50-tak izloženih pića – rakija raznih fela, likera, destilata i tinktura. Zagonetno se osmjehuje dok predstavlja svoje sajamske proizvode otkrivši kako ih priprema za svaku priliku.  

Ambalaže prilagođava različitim povodima

"Pored originalnog, nudim suvenirsko i poklon pakovanje, koje prilagođavam različitim povodima. Ovisno je li riječ o privredi, poljoprivredi, turizmu, kulturnoj ili vjerskoj manifestaciji", kaže ovaj iskusni izlagač koji je stigao iz Guče Gore nadomak Travnika.

Gučetići - dubrovački plemići

I za njegovo selo na jugoistočnim obroncima Vlašića, veže se zanimljiva priča. Ovo staro naselje, prvi put se spominje u pisanom dokumentu kralja Sigismunda kojim 1425. daje odobrenje dubrovačkim plemićima Gučetićima. Oni su u to vrijeme bili na trgovačkim proputovanjima u karavani koja se kretala od Dubrovnika kroz Srednju Bosnu prema Slavoniji i zapadnom dijelu. U ovom su naselju mogli slobodno da trguju, odmaraju, pa je po njima dobilo naziv Gučetića Gora, a i vremenom postalo Guča Gora. 

Da je riječ o iskusnom domaćinu, ali i trgovcu, otkrivaju i neobične ambalaža i etikete na izloženim pićima i siru, te zanimljive rukotvorine od vune i drvenarija za kućanstvo.

Na razne načine animira kupce

Sve je iz obiteljske djelatnosti, nastalo na OPG-u Gučogorka. Neki se 'pak izdvajaju među top artikle. 

"Najviše idu ove moje tinkture, destilati, na čelu je prirodno - moja šljivovica Gučogorka, imam i Viljamovku, liker od maslačka, od mladih borovih izdanaka, orahovac liker i rakiju orahovaču, jabukovače. Normalno Vlašićki sir ide fenomenalno kao i sirće od divlje jabuke", ponosno nabraja Ivica. 

Kućna ponuda

Dodaje i kako ima izražen smisao da prepozna sve ono što priroda nudi i što se može maksimalno iskoristiti. Za sebe kaže i da je "jedan od rijetkih certificiranih proizvođača" kada je u pitanju biljna proizvodnja, a 14 godina je vlasnik certifikata u organskoj proizvodnji. Certificirano je sve što nastaje kao voćna prerađevina. 

"Imam sajamsku i kućnu ponudu s kušaonom gdje primam organizirane i pojedinačne posjete gdje se vrši organizirana i usputna degustacija. Cilj mi nije prodati nego da moj kupac bude zadovoljan, da kad me ponovo sretne pita ima li još", kaže nam objašnjavajući da sve radi sa zadovoljstvom, ali ne po svaku cijenu, te da je vjerovatno to i razlog uspjeha. 

Tradicionalni proizvodi privlače pažnju na štand Delića

Redovan je izlagač na Mostarskom sajmu, ove godine kao gost hercegovačkog udruženja Stap. Da je već prepoznatljivo lice svjedoče i posjetioci koji u nekoliko navrata prekinuše naš razgovor kako bi pozdravili izlagača iz vezirskog grada. 


Fotoprilog


Tagovi

Mostarski sajam Ivica Rajić Guča Gora Gučogorka Travnik Vlašićki sir Rakija


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/