Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni proizvodi
  • 15.11.2018. 09:30

Ivica Rajić od autohtonih sorti razvio brend Gučagorka - sada pravi i liker od šumskog voća

Na sajmu u Donjem Vakufu se moglo vidjeti puno izlagača, kupiti puno dobrih proizvoda koji su karakteristični za ovo podneblje, probati tradicionalnih jela iz cijele Bosne i Hercegovine te steći novih poznanstava i iskustava. Posebno su dojmljivi ljubazni izlagači koji rado savjetuju početnike, na koji način spremiti džemove, sokove i razne druge proizvode. Jedan od njih je i Ivica Rajić.

Foto: Naila Čaušević
  • 620
  • 49
  • 1

Ivica Rajić je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u selu Guča Gora, koje se nalazi na jugoistočnim obroncima planine Vlašić, a sa svoje je proizvode predstavio i ponudio na Sedmom sajmu obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona, svečano otvorenog u utorak, 13. novembra u Sportskoj sali u Donjem Vakufu te okupio brojne izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine.

Gučagorka iz Srednje Bosne

Rajićev štand plijeni posebnu pažnju, jer se na njemu možee naći mnogo toga zanimljivog: od raznih destilata, rukotvorina, suvenira, tradicionalnih pića u poklon-izdanju, vunenih čarapa i štucni do lijepe riječi i toplih savjeta za početnike u sličnim poslovima.

Kako kaže, počeli su sa idejom da nakon rata počnu da rade nešto korisno, za vode zdraviji život i sami sebi proizvedu hranu. Vremenom su se pojavili viškovi, koje su poklanjali, a kasnije i komercijalizovali. Nakon toga su počeli i sa organskom proizvodnjom. Upravo je Rajić jedan od pionira u organskoj proizvodnji na ovim prostorima. Svake godine obnavlja certifikat za organsku proizvodnju. Ističe da jeste zahtjevno, ali će biti uporan i istrajan da to nastavi.

Na Rajićevom štandu ima za svakoga po nešto

"U prvi plan stavljam uzgoj, njegovanje, zaštitu i iskorištavanje starih autohtonih sorti, jer svi moji prozivodi asociraju na Srednju Bosnu i okružje u kojem živim, na planinu Vlašić. Destiliranje proizvoda je tradicionalno na našim prostorima. Počeo sam sa stvarno dobrom šljivovicom, koju sam nazvao  "Gučagorka", ona je potom postala brend, pod kojim smo uvrstili i krušku, jabuku, višnju, trešnju, da bi poslije prešli i na šumsko voće. Destilati su podloga za spravljenje raznih likera, u ponudi imamo liker mladih borovih izdanaka, od maslačka, zatim i med od maslačka, sirće, rijetki pekmez od kisele jabuke i kanicke zajedno, itd. Posjedujemo i ekološku sušaru, pa prodajem i čips od jabuke, mješavinu suhe jabuke, dunje i šljive, itd.", nabraja Rajić širok asortiman zdravih, autohtonih i atraktivnih proizvoda. 

Ivica Rajić: Anti-stres terapija uz životinje i zemlju

Ivica Rajić bio je vlasnik matičnog stada od 160 ovaca nastalo od 4 jagnjeta, ali je prevazišlo njegove mogućnosti. Trenutno uzgaja telad do gravidnosti,  te mušku junad u tovu. Prema svakoj životinji se ophodi kao prema osobi, svaka ima svoje ime i on uživa da se bavi stočarstvom.

"Ima truda, posla, obični ljudi znaju koiko truda iziskuje koševina, baliranje, izvoz stajnjaka, itd. Moja najveća satisfakcija je što vodim zdrav život. Preporučujem svima da rade sa zemljom i životinjama bez rukavica, da zemlja izvuče negativnu energiju iz njih. Mi imamo predivne resurse koji su nažalost slabo iskorišteni. I slabo je cijenjeno ono što radimo, jer je standard nizak i mi cijene moramo prilagoditi cijenama u trgovini da bi prodali proizvode."

Tu su i suveniri

Uistinu se može primjetiti da Rajko uživa u onome što radi. Velika podrška mu je njegova porodica, a naročito njegov 88-godišnji otac koji i danas ode u štalu i nahrani stoku dok je on odsutan. Ako ne stignete posjetiti ovaj sajam, potražite ga na nekom drugom širom BiH, jer on  posjećuje sve eminentne sajmove, od mostarskog u proljeće do kasnog sarajevskog u decembru.

Hercegovačka aronija

Na sajmu izlaže i Zdravka Tewald, a stigla je iz mjesta Gorica, koje se nalazi u općini Grude, na samoj granici BiH sa Hrvatskom. Ona i njena porodica posjeduju poljoprivredno gazdinstvo "Galić", koje se već tri godine bavi uzgojem aronije. na svom imanju imaju oko 1200 stabala aronije

"To je pristojan posao sa pristojnom zaradom. To je obiteljski posao, nas šestero članova porodice radimo i zadovoljni smo dobivenim rezultatom. Imam tržište u BiH, obilazim sajmove, prodajem po trgovinama, na izvoz vani još ne računamo pošto nemamo dovoljne količine. Sve uspijemo prodati unutar granica BiH", otkriva nam Zdravka na čijem štandu možete pronaći sok od aronije, marmeladu od aronije, čaj, prah od suhe mljevene aronije, likere od aronije i višnje, aronije i trešnje te rakiju od aronije.

Čisti supstrat aronije prodaje Zdravka Tewald

"Sok proizvodimo na pari, aronija se kuha i cijedi se sok, bez ikakvih drugih sastojaka. Takav proizvod može da stoji godinu dana zatvoren, tri sedmice u frižideru. Ovaj sok je čisti supstrat aronije, ne dodajemo ni šećer, pa je takav naročito zdrav ."

Zdravka Tevat se bavi i seoskim turizmom

Kako kaže, na ovim prostorima se u zadnje vrijeme razvija i turizam,te je i ona krenula tim putem. U divnom okružju, na plantaži aronije je napravila apartmane koje izdaje posjetiocima koji su željni mira i tišine.

Sedmi sajam obrta, poduzetništva i turizma SBK je okupio preko 60 izlagača,a posjetioci su imali priliku degustirati tradicionalna jela koja su pripremile članice deset udruženja žena iz svih krajeva BiH. Sajam traje još četvrtak i petak, pa ako ste  blizini, savjetujemo daga  posjetite i uvjerite se u raznolikost ponude.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ivica Rajić Zdravka Tewald Sedmi sajam obrta poduzetništva i turizma SBK Destilati Aronija Gučagorka


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]