Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pozivnica
  • 23.11.2022. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Ko proizvodi najbolje maslinovo ulje saznat ćemo na "Danima masline 2022"

Posebna pažnja bit će posvećena značaju zaštite oznake porijekla ekstra djevičanskih maslinovih ulja Hercegovine te njihovom brendiranju

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 103
  • 20
  • 0

Promotivno-ocjenjivačka izložba i naučno-stručna radionica "Dani masline i maslinovog ulja 2022" održat će se u petak, 2. decembra, u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru, s početkom u 11 sati. 

Prema najavama organizatora, na skupu će se govoriti o razvitku maslinarstva na području Hercegovine u periodu od 2008. godine do danas. Posebna pažnja bit će posvećena značaju zaštite oznake porijekla ekstra djevičanskih maslinovih ulja Hercegovine te njihovom brendiranju. 

Otvorena prva uljara u Neumu - pogon za preradu maslina

U sklopu manifestacije bit će dodijeljena i priznanja najbolje ocijenjenim uljima u prošloj godini. Rok za dostavljanje uzoraka istekao je 20. novembra.

Oni će biti ispitani na fizikalno - hemijske analize, polifenolni indeks, a nakon toga slijedi organoleptička ocjena od strane službenog panela za organoleptičku ocjenu ekstra djevičanskih maslinovih ulja.  

Maslinarstvo će tek doživjeti vrhunac u BiH - kako se dobija ulje?

Samo ove godine na području Hercegovine zasađeno je 20.000 novih stabala, što je nova potvrda ekspanzije hercegovačkog maslinarstva, rast kakav dosad nije zabilježen na evropskom Sredozemlju.


Tagovi

Dani masline i maslinovog ulja Ekstra djevičansko ulje Razvoj maslinarstva Federalni agromediteranski zavod Naučni skup Dodjela priznanja Najbolje ulje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.