Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 31.10.2022. 13:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Istočno Sarajevo

Čuveni rogatički proizvodi - krompir i kajmak, privukli brojne građane

Prisutnima se predstavilo 30 izlagača sjemenskog i merkantilnog krompira, te proizvođači romanijskog skorup-kajmaka i drugih mliječnih proizvoda

Foto: Facebook/PK "SRP"
  • 122
  • 10
  • 0

Proteklog vikenda, u Istočnom Sarajevu održana je manifestacija "Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup kajmaka", čiji je glavni cilj promocija dva visokokvalitetna i nadaleko prepoznatljiva proizvoda Sarajevsko-romanijske regije.

U odnosu na prošlogodišnju manifestaciju, proizvođačima krompira pridružile su se i članice Udruženja romanijski skorup - kajmak koje je osnovano 2014. godine i okuplja 30 članica iz opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac. Udruženje posjeduje oznaku zaštite geografskog porijekla i kvalitet romanijskog skorup-kajmaka je prepoznat kako na regiji, a i šire.

Čuveni proizvodi

Zlatni predstavnik gastro ponude ovog kraja, kajmak za kojeg kažu da svoj poseban ukus duguje prirodnim bogatsvima kojima obiluje Romanija i čuveni rogatički krompir, odavno su zaštitno lice ovog kraja.

Predstavljena je i gastronomska ponuda

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać istakao je kako je područje opštine Rogatica jedno od najpoznatijih mikro-područja za proizvodnju krompira u BiH sa dugom tradicijom i da postoje ustaljeni i vrlo funkcionalni tržišni kanali za plasman proizvoda.

Važnost ovakvog načina promocije proizvođača, kao i saradnje lokalnih zajednica i institucija, istakli su i načelnici opština Rogatica i Istočno Novo Sarajevo.

Predstavljen i sjemenski krompir

Prisutnima se predstavilo 30 izlagača sjemenskog i merkantilnog krompira, te proizvođači romanijskog skorup-kajmaka i drugih mliječnih proizvoda.

Pored izložbenog, manifestacija je nosila i prodajni karakter, te su građani Istočnog Sarajeva imali priliku direktno kupiti proizvode, razmijeniti kontakte i podržati vrijedne proizvođače.

Predstavljena je i gastronomska ponuda,  jela od kromopira kao što su razne pite, polpeti, šnicle od krompira i pomfrit.


Tagovi

Rogatički krompir Skorup kajmak Izložba Dajni krompira Goran Bursać


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas