Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanijska regija
  • 19.02.2022. 10:30

Rogatički krompir staje uz rame skorup kajmaku – povezuju turizam i poljoprivredu

Regija raspolaže značajnim resursima i ima mnogo toga za ponuditi. Neophodno je animirati proizvođače da unaprijed proizvode, jer veći broj njih još nije spreman za šire tržište

Foto: Depositphotos/maxsol7
  • 183
  • 92
  • 0

Predstavnici institucija i zajednica Sarajevsko-romanijske regije rade na izradi plana kako bi poljoprivrednim proizvodima unaprijedili turističku ponudu ovog kraja. Rame uz rame, uz romanijski skorup kajmak trebao bi stati prepoznatljivi rogatički krompir.

Stručnjaci iz Resora za pružanje usluga u poljoprivredi PJ Sokolac i Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo saglasni su kako je neophodno da se institucionalno potiče intenzivnije povezivanje poljoprivrede i turizma u okviru realizacije koncepta integralnog održivog razvoja.

Veliki potencijal

Prema riječima menadžerice Poljoprivrednog klastera Sarajevo-Romanija-Podrinje "SRP", Željke Pejović, radi se na geografskoj zaštiti rogatičkog krompira. U izradi je proizvođačka specifikacija, koja bi trebala biti završena u prvoj polovni ove godine.

"Rogatički krompir je potencijal Sarajevsko-romanijske regije imamo i količine i kvalitet to je mikropodručje koje je specifično i pogodno za uzgoj te kulture", kaže Pejović.

Rogatički krompir je već prepoznatljiv (Foto: Marijana Simanić)

Regija raspolaže značajnim resursima i ima mnogo toga za ponuditi. Neophodno je animirati proizvođače da unaprijed proizvode, jer veći broj njih još nije spreman za šire tržište.

"Nemaju deklaracije, prodaju svoje proizvode koji su izuzetno kvalitetni na kućnom pragu. Radimo s njima da ih što više podržimo i usmjerimo što se tiče značaja davanja dodatne vrijednosti, to jest finaliziranja proizvoda kako bi se pojavio na tržištu", dodaje.

Pozitivan primjer

Kao pozitivan primjer mogao bi poslužiti Jahorinski čaj, koji je doveden do kraja kada je riječ o izlasku na tržište. Ima jedinstveno pakovanje, te se očekuje da će vrlo brzo postati brend.

"S obzirom na to da se na tržište pojavio u jeku zimske sezone, on je već prepoznat i nalazi se u radnjama i suvenirnicama. To je jedna pozitivna priča, put nije bio nimalo lak, ali taj primjer treba slijediti in a drugim proizvodima ovdje kako bi dobili priliku na širem tržištu", ističe Pejović.

Fokus u ovoj godini je da se poljoprivredni proizvodi što više uvrste u turističku gastro ponudu. Poput romanijskog skorup kajmaka koji je zaštićeni proizvod ove regije.

"On je u samo nekoliko godina postao brend, a mi smo postali prepoznatljivi po njemu za turiste, ja se nadam da ćemo nastaviti tu praksu i sa krompirom, prepoznavati potencijale i davati im dodatnu vrijednost", navodi menadžerica Klastera "SRP".

Prema njenim riječima, od ostalih aktivnosti, intenzivno se radi na pripremama za promociju kroz sajmove i festivale, jer je najbitnije osigurati siguran plasman na tržište.


Tagovi

Kormpir Rogatički krompir Jahorinski čaj Željka Pejović Skorup kajmak Romanija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.