Bit će ovo prilika i za upoznavanje sa osnovama uzgoja vinove loze, proizvodnjom vina, vrstama i stilovima vina te autohtonim sortama Hercegovine
Pravilna kombinacija vina i hrane može poboljšati okus jednog i drugog, dok loše uparivanje može učiniti suprotno. Osnovni cilj je postići harmoniju između okusa, a za to postoje određena pravila koja se temelje na karakteristikama i vina i hrane. Vjerovatno ste već čuli da se bijela slažu s ribom, dok crna bolje odgovaraju crvenom mesu. No, njihovo uparivanje je dio gastronomskog užitka i često ima kulturnu važnost.
Kako sastaviti funkcionalnu vinsku kartu te kako ponuditi i poslužiti vino, samo su dio onoga što će saznati učesnici interaktivne radionice koju organizira Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Jednodnevna edukacija fokusirana je na prepoznavanje, prezentaciju i uparivanje autohtonih hercegovačkih vina s hranom.
Bit će ovo prilika i za upoznavanje sa osnovama uzgoja vinove loze, proizvodnjom vina, vrstama i stilovima vina te autohtonim sortama Hercegovine (Žilavka, Blatina, Trnjak i Vranac), a praktični dio podrazumijeva upoznavanje sa tehnikom kušanja (autohtonih sorti) i posluživanja.
Radionica je prvenstveno namijenjena zaposlenim u hotelima i restoranima, konobarima, kao vid podrške ugostiteljskim objektima duž Vinske ceste Hercegovine kako bi njihovi zaposleni poboljšali vlastita znanja i vještine tokom rada.
Edukacija će biti održana 2. decembra godine u hotelu Courtyard by Marriott u Banjoj Luci, u dva termina. Predavač je Josipa Andrijanić, tehnički direktor i enolog vinarije Domano, sa bogatim međunarodnim iskustvom koje je brusila u najboljim vinarijama širom svijeta.
Više informacija o programu možete pronaći u priloženim dokumentima ispod teksta.
Kotizacija iznosi 60 KM po osobi, a za članove Vinske ceste Hercegovine je besplatna.
Zainteresirani za učešće mogu se prijaviti slanjem e-maila na andela.rajic@komorabih.ba najkasnije do petka, 29. novembra. S obzirom na to da je broj osoba po terminu ograničen, prednost u izboru termina imaju osobe koje se prve prijave, tj. do popunjavanja grupe.
Dokumenti
Tagovi
Autorica