Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poziv VTK BiH
  • 27.11.2024. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Ako ne znate upariti autohtona vina s hranom, evo prilike da naučite

Bit će ovo prilika i za upoznavanje sa osnovama uzgoja vinove loze, proizvodnjom vina, vrstama i stilovima vina te autohtonim sortama Hercegovine

Foto: Shutterstock/Hihitetlin
  • 62
  • 5
  • 0

Pravilna kombinacija vina i hrane može poboljšati okus jednog i drugog, dok loše uparivanje može učiniti suprotno. Osnovni cilj je postići harmoniju između okusa, a za to postoje određena pravila koja se temelje na karakteristikama i vina i hrane. Vjerovatno ste već čuli da se bijela slažu s ribom, dok crna bolje odgovaraju crvenom mesu. No, njihovo uparivanje je dio gastronomskog užitka i često ima kulturnu važnost.

Kako sastaviti funkcionalnu vinsku kartu te kako ponuditi i poslužiti vino, samo su dio onoga što će saznati učesnici interaktivne radionice koju organizira Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Jednodnevna edukacija fokusirana je na prepoznavanje, prezentaciju i uparivanje autohtonih hercegovačkih vina s hranom.

Bit će ovo prilika i za upoznavanje sa osnovama uzgoja vinove loze, proizvodnjom vina, vrstama i stilovima vina te autohtonim sortama Hercegovine (Žilavka, Blatina, Trnjak i Vranac), a praktični dio podrazumijeva upoznavanje sa tehnikom kušanja (autohtonih sorti) i posluživanja.

Radionica je prvenstveno namijenjena zaposlenim u hotelima i restoranima, konobarima, kao vid podrške ugostiteljskim objektima duž Vinske ceste Hercegovine kako bi njihovi zaposleni poboljšali vlastita znanja i vještine tokom rada.

Edukacija će biti održana 2. decembra godine u hotelu Courtyard by Marriott u Banjoj Luci, u dva termina. Predavač je Josipa Andrijanić, tehnički direktor i enolog vinarije Domano, sa bogatim međunarodnim iskustvom koje je brusila u najboljim vinarijama širom svijeta.

Više informacija o programu možete pronaći u priloženim dokumentima ispod teksta.

Kotizacija iznosi 60 KM po osobi, a za članove Vinske ceste Hercegovine je besplatna.

Zainteresirani za učešće mogu se prijaviti slanjem e-maila na andela.rajic@komorabih.ba najkasnije do petka, 29. novembra. S obzirom na to da je broj osoba po terminu ograničen, prednost u izboru termina imaju osobe koje se prve prijave, tj. do popunjavanja grupe.


Dokumenti


Tagovi

Edukacija o vinu Serviranje vina Josipa Andrijanić Domano Kušanje vina Posluživanje vina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.