Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festivali vina
  • 12.02.2023. 16:30

Male cake, velikih majstora: Kako kušati vina?

O vinu mnogo govore boja i miris. Prije nego ga probate trebate znati nekoliko činjenica.

Foto: Selma Mujić
  • 84
  • 5
  • 0

Ako pitate šta je vino malo je onih koji će posegnuti za definicijom kako je riječ o alkoholnom piću koje se proizvodi fermentacijom grožđa. Mnogi će reći da je božansko piće, poezija, ljubav i slično. No, da bi prosječan kušalac osjetio sve epitete koji se pripisuju vinu, mora znati i kako se ono konzumira, odnosno poznavati "male cake velikih majstora".

Što zlatnije to bolje

Na primjeru žilavke, stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo, mr. Alen Predić, pojašnjava nam da o vinu mnogo govore boja i miris. U samom konceptu degustacije na vinskim festivalima, kako kaže, nema mnogo filozofije potrebno je znati koliko ima izlagača, njihov sortiment i opredijeliti se za određenu - jednu sortu, te od svakog različitih probati samo nju. Za primjer uzimamo autohtonu hercegovačku žilavku.

"Kada tako pristupite tom konceptu degustacije na vinskim festivalima, moći ćete da osjetite razliku žilavke iz jednog kraja u odnosu na neki drugi kraj gdje se proizvodila", kaže Predić.

Značajnu ulogu u proizvodnji vina igraju klimatski i zemljišni uslovi koji daju različite rezultate u pogledu kvaliteta grožđa, a koji se kasnije ogledaju u karakteristikama vina.

"Kada gledate boju ta boja treba da bude što više zlatno žuta. Odnosno, što je duže odležavalo više će poprimati tu nijansu. Ukoliko je vino mlado, odnosno od prošle godine, berba 2022., boja će biti malo svjetlija, ali to ne znači da će vino biti lošeg okusa", ističe ovaj stručnjak. 

Promiješajte vino u čaši

Da biste osjetili aromu, prije nego popijete gutljaj, potrebno je da vino u čaši malo promiješate kako bi opustilo mirise vinogorja, gdje je odležavalo i način na koji je proizvedeno.

BiH jedina na svijetu u nazivu sadrži vina: "Nismo mi Hercegopatlidžan"

"Nakon toga ga pomirišete i trebate da osjetite voćne note, to znači da ono ima određeni kvalitet, ako ste osjetili neko povrće onda je ono malo lošije na mirisu, imat će izraženiji, drugačiji okus", pojašnjava Predić.

Festivali su odlična prilika da testirate različita vina. Naš sagovornik savjetuje i da nikako ne propuštate gastronomsku ponudu, koju uglavnom čine sirevi, peciva i suhomesnati proizvodi. Uz odgovarajuće kapljice, važno je pronaći i odgovarajuću mezu. I naravno, ne pretjerujte s pićem.


Tagovi

Vino Kušanje vina Vinski festivali Alen Predić Žilavka Bijelo vino


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97