AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Više bh ribe u EU, povećana izvozna kvota

Više bh ribe u EU, povećana izvozna kvota

Izvoz ribe

Više bh ribe u EU, povećana izvozna kvota

Datum: 28.07.2016. 16:00

Kategorija:

Ribarstvo

Bescarinska kvota na izvoz ribe iz BiH u Evropsku uniju danas iznosi 60 tona, a najavljeno je povećanje na 500 tona, zbog prihvatanja izmjena SSP-a.

Proizvodnja ribe u postratnom periodu u BiH skočila je sa 3.000 tona na oko 8.000 tona. Glavni razlozi za to su izuzetni prirodni uslovi i činjenica da je riblje meso jedino koje možemo izvoziti na tržište Evropske unije. S obzirom da je najavljeno povećanje bescarinske kvote na izvoz ribe, za očekivati je daljnji rast proizvodnje, piše faktor.ba.

Bescarinska kvota na izvoz ribe danas iznosi 60 tona, a najavljeno je povećanje na 500 tona, zbog prihvatanja izmjena SSP-a. Svaki izvoz iznad te količine, navode, podrazumijeva i plaćanje carine od 8,5%.

Iako je povećanje bescarinske kvote dobra vijest za ribogojilišta, vlasnici upozoravaju da bi država trebala više podržati ribogojstvo. Naime, još uvijek ne postoji strateški razvoj za uzgoj ribe, a na kilogram ribe plati se i do 150 parafiskalnih nameta.

Pastrmke "istjerale" šarana iz uzgoja

Podsjećamo, u pogledu stanja ribarstva u Bosni i Hercegovini evidentan je porast uzgoja salmonidnih vrsta ribe, kalifornijske i potočne pastrmke, ali je u značajnom padu uzgoj ciprinidnih vrsta ribe tj. šarana, amura i drugih, rekao nam je generalni direktor Ribnjaka Janj d.o.o. Zoran Tepić.

Kako je dodao, u zemlji je osjetan porast tj. kultura konzumacije ribe i ribljih proizvoda, a potrošači sve više prepoznaju kvalitet i značaj ribe i ribljih proizvoda u ishrani kao nutritivno najvrjedniji i cijenom najpristupačniji protein životinjskog porijekla. Sa podizanjem kulture konzumacije ribljih proizvoda raste i potražnja za konfekcioniranim prerađevinama od ribe.

Foto: Eugene Sergeev/Bigstockphoto

Broj pregleda članka: 372; Uspješnost članka: 20.6

Tagovi: Izvoz, EU, uzgoj ribe, Bescarinske kvote, Povećanje kvota

Ključne riječi članka: vise, bh, ribe, u, eu, povecana, izvozna, kvota, proizvoda, ribljih, izvoz, povećanje, ribljih proizvoda, povećanje bescarinske kvote


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!