Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj riba
  • 25.06.2016. 12:00

Pastrmke "istjerale" šarana iz uzgoja

U Bosni i Hercegovini evidentan je porast uzgoja salmonidnih vrsta ribe, kalifornijske i potočne pastrmke, ali je u značajnom padu uzgoj ciprinidnih vrsta ribe tj. šarana, amura i drugih vrsta.

Foto: spectator/Bigstockphoto
  • 1.159
  • 32
  • 0

U pogledu stanja ribarstva u Bosni i Hercegovini evidentan je porast uzgoja salmonidnih vrsta ribe, kalifornijske i potočne pastrmke, ali je u značajnom padu uzgoj ciprinidnih vrsta ribe tj. šarana, amura i drugih, kaže nam generalni direktor Ribnjaka Janj d.o.o. Zoran Tepić.

Kako dodaje, u zemlji je osjetan porast tj. kultura konzumacije ribe i ribljih proizvoda, a potrošači sve više prepoznaju kvalitet i značaj ribe i ribljih proizvoda u ishrani kao nutritivno najvrjedniji i cijenom najpristupačniji protein životinjskog porijekla. Sa podizanjem kulture konzumacije ribljih proizvoda raste I potražnja za konfekcioniranim prerađevinama od ribe.

BiH ima najveći potencijal za razvoj ribarstva

"Regionalno, Bosna i Hercegovina u pogledu salmonidnog ribarstva je najbolje pozicionirana, od država u okruženju, i ima najveći potencijal za rast i razvoj u ovoj grani poljoprivrede. Iako se na domaćem tržištu bilježi manji obim prodaje (pad uzgoja ciprinidnih vrsta ribe), naš raznovrstan asortiman proizvoda od ribe opet nailazi na dobar odziv potrošača", navodi Tepić.

Na izvoznom tržištu, dodaje, plasman je otežan zbog previsokih carina kojima naši proizvodi i dalje podliježu pri izvozu na EU tržišta.

"Nevjerovatno je da naše vladajuće strukture, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou, apsolutno ne žele da se uključe i da se izbore za smanjenje i ukidanje carina na izvoz naših proizvoda. Mi smo dokazali da smo sposobni da proizvodemo proizvode visokog kvaliteta koji su traženi od strane evropskih kupaca, a koji nama predstavljaju višak, ali i nadležne vlasti bi trebale konačno da odrade svoj posao i da omoguće konkurentnost naših proizvoda na izvoznim tržištima", upozorava direktor.

Najveći proizvođač pastrmke u regionu

Ribnjak Janj je već preko 10 godina prisutan na tržištima našeg okruženja - Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, a preko 6 godina aktivno izvoze i na tržišta Evropske Unije. Od toga najviše u Sloveniju i Italiju, a povremeno i u Njemačku, Rumuniju i Češku. Izvoz im čini preko 60% ukupne proizvodnje.

"Naša prošlogodišnja proizvodnja pastrmke je 1.550 tona što nas čini najvećim proizvođačem pastrmke u regionu. Sva pastrmka je proizvedena na izuzetno čistim rijekama i prerađena pod visokim standardima, u strogo kontrolisanim uslovima sigurnosti hrane. Pogon za preradu ribe ima kapacitet od 2.000 tona proizvoda od ribe, a specijalizovan je za pripremu očišćene pastrmke, fileta ribe, dimljenog programa i pljeskavica od fileta pastrmke", kaže Tepić.

Takođe, firma je certifikovana IFS standardom od strane TÜV Nord, jedne od vodećih međunarodnih certifikacijskih kuća sa dugogodišnjom tradicijom.

"S obzirom na to da mi već dugi niz godina radimo po principima IFS standarda, ova certifikacija nam je došla kao potvrda onoga što već uveliko radimo. Uvođenjem IFS-a, ušli smo i u krug dobavljača velikih trgovinskih lanaca i dodatno smo pokazali našu opredijeljenost za isporuku bezbjednih i kvalitetnih proizvoda", zaključuje direktor Ribnjaka Janj čiji je najvažniji brend Tropic ribarstvo, kako se zvala i kompanija do 2013. godine.

Brojne nagrade za kvalitet

Osnovano 1996. godine u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, Tropic ribarstvo je danas vodeći brend u proizvodnji i preradi kalifornijske pastrmke u regionu. Pogon za preradu ribe nalazi se u Banjaluci, dok su ribnjaci smješteni u ruralnim područjima bogatim čistom vodom, u blizini riječnih izvora.

Usavršavanje proizvodnje dovelo ih je do zlatne Evropske nagrade za kvalitet u prehrambenoj industriji (Pariz, 2001.), a proizvod ''Dimljeni filet pastrmke'' nagrađen je Velikom zlatnom medaljom za kvalitet proizvoda (Novi Sad, 2006.). Medaljama za kvalitet takođe su nagrađeni i drugi njihovi proizvodi.

Foto: spectator/Bigstockphoto


Tagovi

Ribarstvo Pastrmka Ribnjak Janj Banja Luka Zoran Tepić Uzgoj riba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer