• Kalifornijska pastrmka
  • 29.04.2019. 12:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Ulovio pastrmku tešku 4 kg i dugu 65 cm u Trebišnjici

Iaku su rijetki ovoliki primjerci, Lazar Sorajić nedavno je pošlo za rukom da na Ćatovića kola ulovi pastrmku tešku gotovo šest kilograma! 

Foto: Trebinje Live
  • 750
  • 49
  • 0

Prosječna lovna težina kalifornijske pastrmke je od 200 do 900 grama. Zato nije mala stvar što je Lazar Sorajić, mladi ribolovac iz Trebinja, ulovio u rijeci Trebišnjici kalifornijsku pastrmku tešku čak četiri kilograma i dugačku 65 centimetara. Rijetko kojem ovdašnjem ribolovcu uspije ovakav ulov, piše trebinjelive.info

Pastrmku je ulovio protekle sedmice kod Ćatovića kola. Iaku su rijetki ovoliki primjerci, ovom strastvenom ribolovcu nedavno je pošlo za rukom i štapom da na istom tom mjestu ulovi pastrmku tešku gotovo šest kilograma! 

"Od malih nogu idem da pecam, jer se pored rijeke osjećam najljepše. Ovim ću ulovom častiti svoje kolege iz Narodne biblioteke. Napravićemo roštilj, a možda i njih zainteresujem da slobodno vrijeme provode samno na rijeci", rekao je tada Lazar.

Treba napomenuti da je maksimalna dužina ove ribe do 70 cm, a težina do 15,8 kg. 

Marko Livajušić: Od hobija do najvećeg ribogojilišta u svom kraju

Kalifornijska pastrmka slični na potočnu, a budući da se radi o alohotnoj vrsti, nema ograničenja za njezin izlov, kao ni za minimalnu mjeru.

Radi se o cijenjenoj jestivoj ribi koja je ujedno i vrlo žilav borac koji se za slobodu bori pod svaku cijenu. Nekada zna iskočiti iz vode i metar u visini pa je potrebno puno opreza prilikom izvlačenja. No, čini da Lazaru pastrmke nadprosječne težine ne predstavljaju nikakav problem. 

Zanimljivo je da je introdukcija prve količine ikre kalifornijske pastrmke u rijeci Trebišnjici zabilježena davne 1904. godine


Tagovi

Kalifornijska pastrmka Lazar Sorajić Natprosječna težina Alohotna vrsta


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi