Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalifornijska pastrmka
  • 27.03.2019. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Marko Livajušić: Od hobija do najvećeg ribogojilišta u svom kraju

Marko Livajušić je nastavnik matematike, koji se pored stalnog posla bavi i uzgojem ribe, kalifornijske pastrmke. Napravio je bazen kapaciteta 700-800 kilograma ribe i danas je najtraženiji uzgajivač ribe na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.137
  • 220
  • 0

U srcu Bosne i Hercegovine, u jednom gornjevakufskom prigradskom naselju po imenu Uzričje živi nastavnik matematike Marko Livajušić. Marko odmah poslije nastave koju održava u Osnovnoj školi "Uskoplje" žuri kući, u blizini koje se nalazi i njegov vlastiti ribnjak.

Dugo godina je Marko sanjao o ribnjaku, gdje će moći uživati u tišini nakon cjelodnevne školske graje. A uz uživanje, razvio je i dobar posao, uzgaja ribu, kalifornijsku pastrmku za vlastite, ali i potrebe većine ugostiteljskih objekata na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

"Tu sam ideju dugo godina nosio u glavi, promišljajući kako ju pretvoriti u djelo. Odmah po završetku ratnih zbivanja počeo sam praviti bazen koji je dovršen u par faza. Danas bazen ima kapacitet od 600-700 kg vrhunske ribe, što je sasvim dovoljno za oskrbu naših stalnih kupaca", kaže Marko.

Svu ribu prodaju pored bazena

Porodica Livajušić je razvila dobar odnos sa kupcima, pa sve što proizvedu, to prodaju na kućnom pragu. Kupci dođu po ribu, a Livajušići im pruže i topao razgovor dok im očiste ribu.

"Sve što proizvedemo, moja supruga i ja prodamo tu pored bazena i to je po meni najbolji način da se kupci i sami uvjere da su kupili svježu i nadasve kvalitetnu ribu", dodaje Marko.

Riba iz vode ide odmah u ruke kupaca 

On je jako zadovoljan poslom koji obavi, ne smeta mu ni hladna voda ni promrzle ruke, bitno mu je da kupci odnesu čistu i svježu ribu, a siguran je da će se vratiti po još. Dok radi, društvo mu pravi i njegov vjerni pas, a koji u njegovom odsustvu pazi da je sve pod kontrolom. 

Marko Livajušić: Rješenje treba tražiti u rodnom kraju

"Ribnjak mi je pomogao pronaći svoj mir, ali ujedno i školovati svoju djecu. Zbog toga me čini još sretnijim i zadovoljnijim. Ništa ne dolazi samo preko noći, potrebno je zasukati rukave i raditi. Ne treba tražiti bolji život negdje daleko i napustiti svoju rodnu grudu, nego jednostavno tražiti rješenje tu u svom rodnom kraju pa makar to nekad bilo i teško ili naizgled neostvarivo", završava Marko naš ugodni razgovor.

Marku je pravi primjer kako se iz hobija može razviti dobar posao, i da ljubav prema određenom poslu neminovno donosi i uspjeh u istom.


Fotoprilog


Tagovi

Kalifornijska pastrmka Marko Livajušić Ribogojilište Uzgoj ribe Nastavnik matematike Hobi Svježa riba Na kućnom pragu


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer