Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rijeka Spreča
  • 03.08.2017. 10:00

Otrovana riba u Spreči, treći puta ove godine

Osman Hodžić iz Ribolovnog društva Drijenča kaže da se ispuštanje otrova u rijeku Spreču u pravilu vrši tokom vikenda kada se svi oni koji trebaju i mogu reagovati nalaze na odmoru.

Foto: Bigstock/wrangel Facebook/Radio Gracanica
  • 647
  • 40
  • 0

Dok se Centar za ekologiju i energiju trudi oko projekta "Dobre vodne komšije II" kojim se želi pokrenuti suradnju između stanovništva u slivu rijeke Spreče, a koji pripadaju različitim entitetima, ribe u toj rijeci svako malo bivaju trovane.

Dobre vodne komšije zaštitit će rijeku Spreču

Naime, Udruženje građana "Bistro!" u julu je dobilo dojavu kako se u rijeci Spreči dogodilo novo trovanje ribe i to treće u ovoj godini. Dojava je stigla iz Ekološko, sportsko, ribolovnog društva Drijenča čiji je sekretar, Osman Hodžić za Radio Gračanicu cijeli slučaj komentirao riječima:

"Ne znam ni sam više šta da se radi. Kome se obratiti. Sve se isto ponavlja iz godine u godinu. Preostaje mi samo da nastavim sa borbom pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići".

Trovanje uvijek vikendom

Ovo je već treće trovanje Spreče u ovoj godini. Prva dva puta dogodilo se tokom januara i februara. Hodžić kaže da se ispuštanje otrova u rijeku Spreču u pravilu vrši tokom vikenda kada se svi oni koji trebaju i mogu reagovati nalaze na odmoru.

Uginula riba

Simptomatično je i to što se trovanje dešava skoro pa u identičnim intervalima pa je tako jedno trovanje zabilježeno tačno u ovo vrijeme prije tri godine, navodi bistro.

Inače, prirodno-zelenkasta i providna boja vode u Spreči je poprimila tamnu, skoro pa crnu boju uz veoma jak i neugodan miris, koji kako su kazali prisutni, podsjeća na benzol.

Ribe oko pritoka traže kisik

Nakon svega, federalni inspektori su došli na mjesto događaja, gdje su se već našli inspektori iz gračaničke Policijske stanice. Prizori su bili tužni. Velike količine ribe su plivale oko pritoka gdje su tražile kisik i nešto čišću vodu.

"Još jedno trovanje u nizu postavlja pitanje samo po sebi - dokle više ovako, ko će reagovati, da li se trovanje može zaustaviti i ko to može uraditi. U ovako komplikovanom sistemu gdje se nadležnosti između općinskih, kantonalnih, entitetskih, federalnih ili državnih institucija miješaju, preklapaju, ne zna se kome prijaviti, kako reagovati - jedino što ostaje jeste donkihotovska borba sve manjeg broja preostalih zaljubljenika u prirodu i rijeku Spreču", pitaju se u udruženju "Bistro!".

Foto: Bigstock/wrangel Facebook/Radio Gracanica


Tagovi

Trovanje ribe Spreča Zagađenje Spreče Riba u Spreči


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]