Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Entitetska saradnja
  • 01.08.2017. 12:00

Dobre vodne komšije zaštitit će rijeku Spreču

U okviru projekta "Dobre vodne komšije II" bit će uspostavljena saradnja sa 8 osnovnih škola u 6 općina u slivu rijeke Spreče.

Foto: Facebook/Spreča
  • 324
  • 20
  • 0

Centar za ekologiju i energiju započeo je početkom jula sa implementacijom 18-mjesečnog projekta "Dobre vodne komšije II", kojega finansijski podržava Robert Bosch Stiftung GmbH iz Njemačke.

Cilj je uspostatviti zbog rata prekinutu saradnju između učenika, njihovih roditelja, nastavnika, menadžmenta škola i predstavnika općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče, a pripadaju različitim entitetima (Federacije BiH i Republike Srpske), kroz zajednički rad na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče.

Saradnja i pomirenje

U okviru projekta bit će uspostavljena saradnja sa 8 osnovnih škola u 6 općina u slivu rijeke Spreče (Osmaci, Kalesija, Petrovo, Doboj Istok, Gračanica i Doboj). Za njih će biti organizirana edukacija, nakon koje će škole pripremiti i implementirati pilot projekte.

Sa ciljem uspostavljanja dugoročne saradnje i pomirenja između nastavnika i učenika iz različitih općina, odnosno entiteta, za najaktivnije učenike i nastavnike će biti organiziran kamp DVK. U svih 8 škola će biti organizirano takmičenje i izložba fotografija na teme prirodna bogatstva ili ljepote i ekološki problemi Spreče. Fotografije će biti izložene i na završnoj konferenciji.

Dani rijeke Spreče

Pored škola, Centar za ekologiju i energiju će raditi i sa lokalnim zajednicama. U okviru projekta će biti definiran, uređen i obilježen prvi dio Staze dobrih vodnih komšija, te pripremljen odgovarajući promotivni materijal. Staza će obuhvatiti važne prirodne, historijske i kulturne potencijale iz oba entiteta.

U okviru projekta će biti definirani i Dani rijeke Spreče čije obilježavanje će organizirati sve škole. Povodom obilježavanja Dana rijeke Spreče će između ostalog biti vršeno sađenje biljaka koje na prirodan način potpomažu zaštiti rijeke.

Kao kruna projekta, biće organiziran prvi veliki skok za rijeku Spreču.

Foto: Facebook/Spreča "Sportski Ribolov"


Tagovi

Robert Bosch Stiftung GmbH Dobre vodne komšije Spreča Dani rijeke Spreče


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]