Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov ribe
  • 22.12.2019. 10:00

EU napreduje u održivosti ribolova? Ekolozi se ne slažu

Evropljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama, a dogovorene su nove kvote za izlov ribe 2020., ipak ekolozi oštro osporavaju tvrdnju da će novim kvotama napredovati održiv ribolov.

Foto: Pixabay/di Kerstin Riemer
  • 711
  • 36
  • 0

U Vijeću Evropske unije smatraju da su učinili više napretka u osiguranju održivog ribolova u svojim vodama, a kada je riječ o dogovorenim kvotama izlova ribe za sljedeću godinu. No, ekolozi oštro demantiraju tu tvrdnju, navodi apnews.

Povjerenik EU za ribarstvo Virginijus Sinkevicius nakon dvodnevnih pregovora izjavio je: "Gotovo 100% izlova za potrebe EU iz Atlanskog oceana i Sjevernog mora treba doći iz održivih izvora, a flota država članica EU će loviti ribu na razini koja neće ometati obnavljanje zaliha“.

Nakon što je prekomjeran izlov bio prisutan u obje regije godinama, EU tvrdi da će 2020. donijeti novu eru u ribarstvu. 

Interes ribarske industrije ispred održivosti voda? 

Međutim, ekološke organizacije se ne slažu s tom tvrdnjom. Kažu da su države članice EU ponovo stavile interese svoje ribarske industrije ispred održivosti i zdravlja svojih voda. Neke su kvote, primjerice za bakalar smanjene, ali bi se kvota za nekoliko drugih vrsta mogla povećati.

"Limiti izlova s kojima su se vladajući složili sugeriraju da je napredak u zaustavljanju prekomjernog ribolova zapravo stao ili je čak situacija obrnuta, što je razočaravajuće. Prekomjeran izlov je trebao postati stvar prošlosti", izjavio je Andrew Clayton, voditelj dobrotvorne zaklade Trusts.

Podsjetimo, Evropljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju.

Evropa ostaje bez ribe? 

U prosjeku, svaki evropski građanin godišnje konzumira 22,7 kg ribe


Tagovi

Ribolov Kvote Ekologija Ribarstvo Prekomjeran izlov


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Neuobičajeno visoke temperature posljednjih mjeseci uslovile su ubrzan rast i razvoj biljaka... #tritikale u fazi vlatanja