Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • pomor ribe
  • 15.07.2021. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Ekološka katastrofa: Uginulo više od 5 tona ribe u prnjavorskom "Ribnjaku"

Pored jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje posljednje trenutke, većim dijelom bazen je obrastao travom, voda isparila ili već pretvorena u močvaru.

Foto: Depositphotos/LEXXIZM/ilustracija
  • 315
  • 212
  • 1

Velika šteta pogodila je poznati prnjavorski "Ribnjak", koji je više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i na stotine tona ribe na izdisaju, zbog visokih temperatura i začepljenja kanala, a kako se navodi na zvaničnoj stranici Opštine Prnjavor, ukoliko gubici ne budu uskoro sanirani ovoj ali i okolnim lokalnim samaoupravama prijeti prava ekološka katastrofa

Nad tonama uginulog šarana, smuđa i tolstolobika, već su se nadvila jata ptica, a ukoliko životinje nastave da raznose ostatke ribe, vrlo lako može doći do širenja zaraze. 

Načelnik te opštine, Darko Tomaš, napomenuo je još prije par mjeseci da može doći do ovakvog scenarija i upravo je iz tog razloga uvrštena posebna tačka dnevnog reda u tamošnjoj skupštini.

Ugrožena životna sredina 

"Svi koji učestvuju u tom procesu, od onih koji su podnijeli zahtjev za stečaj pa do stečajnog upravnika i sudije, moraju preuzeti odgvornost za postojeće stanje", smatra Tomaš. Napomenuo je da Prnjavoru prijeti prava tragedija, a o čemu je obaviještena i lokalna i republička inspekcija.

Prvi stečajni upravnik "Ribnjaka", Radomir Predojević, pojasnio je da ukoliko republička inspekcija utvrdi da je nastupila vanredna situacija, te da uginula riba ugrožava životnu sredinu, bazeni će morati biti isušeni.

"U tom slučaju uzgoj ribe biće obustavljen u narednih pet godina", rekao je Predojević.

Najkritičnije stanje je u bazenu 10, iz kojeg je ispuštena ogromna količina vode, vjerovatno radi lakše krađe, pišu Novosti.  

Pored jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje posljednje trenutke, većim dijelom bazen je obrastao travom, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad sve više se širi. I drugim životinjama, ali i ljudima prijeti zaraza.

Riba jela posljednji put 2019. godine ?!

"Sramota je da smo organizovano i čestito posljednji put ribu nahranili još 2019. godine", istakao je Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest posljednjih radnika poslatih na biro za nezaposlene.

S obzirom na sračunato propadanje, u Prnjavoru sve više vlada uvjerenje da radnici i ribe nisu žrtve samo divljači. Još su veće zvijeri koje stoje iza ove katastrofe u namjeri da se isuši, a potom za male pare kupi ovaj nekadašnji gigant, čija je vrijednost procjenjena na 10,5 miliona KM, sa 620 pod vodom od ukupno 850 hektara vrijednog zemljišta.

Masovni pomor ribe u rijeci Ćehotini

Podsjetimo, prije dvije godine desio se pomor ribe u rijeci Ćehotini koja prolazi i kroz našu zemlju i desna je pritoka Drine, najveća nakon Lima. Razlog tome je, kako su rekli ribolovci, puštanje otpadnih voda iz cjevovoda jaloviša Termoelektrane "Pljevlja", na sjeveru Crne Gore. 

Fočanski ribolovci godinama upozoravaju i na sličan problem na rijeci Bistrici, lijevoj pritoci Drine, u koju se ispuštaju otpadne vode iz Rudnika mrkog uglja u Miljevini kod Foče.


Tagovi

Ekološka katastrofa Uginula riba Pomor ribe Prnjavorski "Ribnjak"


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]