Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • žetva soje
  • 16.09.2021. 11:00

Žetva soje: Otkupna cijena neće moći pokriti troškove proizvodnje?!

Većinom su prinosi duplo niži od prosječnih, čak i više. Takođe, ima i njiva gdje nije isplativo ići kombajnom zato što je rod manji od 500 kilograma po hektaru.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 144
  • 44
  • 0

U Posavini je u toku žetva soje, ali prinosi su niži za više od 50 procenata, rekao je za Srnu predsjednik Udruženja Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Stojan Marinković. 

Prema njegovim riječima, na terenu su evidentni različiti urodi.

"Većinom su duplo niži od prosječnih, čak i više. Takođe, ima i njiva gdje nije isplativo ići kombajnom zato što su prinosi manji od 500 kilograma po hektaru", napomenuo je Marinković. 

Soja pretrpila najveće štete od suše

Ne treba zaboraviti ni to da je upravo soja u ovoj godini pretprila najveću štetu za vrijeme sušnog perioda, te da joj je i otkupna cijena relativno visoka. 

Predsjednik Saveza ističe da će poljoprivredni proizvođači, bez obzira što je vrijednost pomenute uljarice u otkupu visoka, imati znatno veće troškove proizvodnje nego što će ostvariti prihoda prodajom zrna. 

Uzgoj soje sve više isplativ u BiH, šta je sa otkupom?

Podsjetimo, u sjevernim dijelovima naše zemlje postoji dugogodišnja tradicija proizvodnje ove kulture. Takođe je veliki broj opština u tim područjima poticao uzgoj soje. Prema nekim podacima, na taj način može se zaraditi i više od tri miliona KM.


Tagovi

Žetva soje Prinosi soje Stojan Marinković Sušni period Otkupna cijena Troškovi proizvodnje Poljoprivredni proizvođači


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.