Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj soje
  • 23.02.2021. 14:00

Uzgoj soje sve više isplativ u BiH, šta je sa otkupom?

U sjevernim dijelovima naše zemlje postoji dugogodišnja tradicija proizvodnje pomenute uljarice. Takođe je veliki broj opština u tim područjima poticao uzgoj soje.

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 377
  • 196
  • 0

Posljednjih par godina interesovanja poljoprivrednih proizvođača za proizvodnju soje sve više raste, a razlog tome je siguran otkup ove uljarice, ali i njena široka upotreba u prehrambenoj industriji.

Kako navodi Federalni zavod za statistiku, u Hercegovačko - neretvanskom kantonu (HNK) prošle godine pod tim usjevom je bilo sedam hektara dok je u Kantonu 10 zasađeno čak 290 ha, a ostvareni prinosi dostizali su 391 tonu. U HNK urod pomenute ratarske biljke iznosio je 12 tona. 

Na nivou čitave Bosne i Hercegovine, ukupne zasađene površine u 2018. godini brojale su u prosjeku oko 8.515 hektara, što je porast u odnosu na 2017. za oko 1.000 hektara, navode Poslovne novine

Optimalni uslovi uzgoja

Ova biljka klija kada je minimalno od 6 - 7 °C, a cvjeta pri vrijednostima od 17 - 18 °C. Optimalne temperature za njen rast i razvoj su intervalu od 20 do 25°C. Prema preporukama stručnjaka, sadnji je najbolje pristupiti kada temperatura zemljišta bude između osam i deset stepeni. Inače, pogodna je za uzgoj u predjelima gdje se proizvodi kukuruz. 

Soja je jedina namirnica biljnog porijekla koja u svom sastavu ima sve esencijalne aminokiseline, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Proteini koji ulaze u njen sastav zadovoljavaju sve potrebe jednako dobro kao i oni iz hrane životinjskog porijekla, samo što ne sadrže zasićene masti i holesterol.

Raste interesovanje poljoprivrednika

U sjevernim dijelovima naše zemlje postoji dugogodišnja tradicija proizvodnje pomenute uljarice. Takođe je veliki broj opština u tim područjima poticao uzgoj soje. Prema nekim podacima, na taj način može se zaraditi i više od tri miliona KM.

Eko soja uspijeva u područjima dobrim za uzgoj kukuruza

Podsjetimo, danas je sve raširenija njena ekološka proizvodnja jer su i sve veći zahtjevi potrošača za takvim proizvodima. Tehnologija uzgoja soje prema eko principima bazira se na nekoliko važnih parametara koje treba poštovati Naime, riječ je o redukovanom sistemu obrade zemljišta, specifičnom đubrenju i održavanju plodnosti, integralnom pristupu zaštiti bilja te poštovanju plodoreda.

Optimalna tla za ovu mahunarku su ona duboka, s dobrim vodozračnim odnosima, povoljnom strukturom te bogata organskom materijom. Može se uzgajati i na onim težim, međutim tada je potreba intenzivnija agrotehnika kako bi se stvorila rentabilna proizvodnja.


Tagovi

Uzgoj soje Optimalni uslovi Esencijalne aminokiseline Ekološka proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.