Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • žetva pšenice
  • 08.07.2021. 14:00

Žetva pšenice i na semberskim poljima - do 0,43 KM podsticaja ratarima

Očekivanja su da će se ovogodišnji prinosi kretati u prosjeku od četiri do šest tona po hektaru.

Foto: Martina Popić
  • 123
  • 58
  • 0

Sa žetvom pšenice započelo se i na semberskim poljima, a tamošnji ratari očekuju da prinosi u ovoj sezoni budu dobri i stabilni, odnosno, u prosjeku od četiri do šest tona po hektaru, stoji u zvaničnom saopštenju Grada Bijeljine.

Pored dobrih uroda, poljoprivredni proizvođači zadovoljni su i sa otkupnim cijenama, ali takođe nadaju se i da će one biti veće. 

"Podsticaji u 2021. godini, od strane gradske uprave iznose dva pfeninga za jedan kilogram predate pšenice i oni će biti veoma značajan za proizvođače, naročito za nas kojima je poljoprivreda glavno zanimanje i jedini izvor prihoda", napomenuo je proizvođač, Jovica Lazić iz Srednje Čađavice, dodajući da je zahvalan gradonačelniku, Ljubiši Petroviću, koji uvijek ima i vremena i sluha za semberske poljoprivrednike. 

Visina subvencija prihvatljiva proizvođačima

Prvi čovjek Bijeljine istakao je da će taj grad isplatiti subvenciona sredstva proizvođačima pšenice, u skladu sa aktuelnim spiskovima otkupa, a koje će na kraju otkupne sezone dostaviti mlinoprerađivači

"Poljoprivrednicima će biti isplaćeno u prosjeku oko 43 pfeninga za jedan kilogram pšenice, kada se uzmu u obzir gradske i republičke potpore i to je u većini slučajeva prihvatljivo za njih", rekao je Petrović, dodajući da će gradska vlast nastojati da u narednim godinama obnovi sistem robnih rezervi, koji će omogućiti stabilnost cijena na tržištu poljoprivrednih proizvoda. 

Takođe, Gradska uprava će u ovoj sezoni podržati i proizvođače u drugim granama poljoprivrede. Prema riječima gradonačelnika, nadanja su da će žetva u Semberiji biti što prije zavšena i da će nakon njenog završetka biti i padavina jer su one prijeko potrebne za dobar rod kukuruza, ali i duvana.

Otkupna cijena pšenice biće stabilna, a ratarima isplaćeno 300 KM/ha do početka žetve

Kako smo nedavno pisali, semberski ratari će za podsticaje trebati samo da dostave traženu dokumentaciju, kao i do sada što je bila uobičajena procedura.

"Obaveza Gradske uprave je da poboljša uslove proizvodnje, otkupa i koordinacije oko same cijene pšenice. Cilj svih nas treba da bude da ta vrijednost iz godine u godinu bude viša, kao i izdvajanja u navedene svrhe, kako iz gradskog tako i iz republičkog budžeta", naglasio je gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.


Tagovi

Žetva pšenice Otkupne cijene Mlinoprerađivači Semberski ratari Podsticaji za pšenicu Ljubiša Petrović Rod kukuruza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P