• Žetva žitarica
  • 02.07.2020. 13:30

Žetva ječma obavljena samo na polovini zasijanih površina

Žetva ove žitarice je na svom vrhuncu dok je prinos u prosječnim okvirima. Na pojedinim parcelama je čak i iznad prosjeka, a kvalitet zrna je sasvim dobar.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 44
  • 13
  • 0

Ječam se u prijedorskoj regiji žanje, a ova ratarska aktivnost završena je tek na oko polovini zasijanih površina, kako navode iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri nadležnom minstarstvu RS. 

"Žetva ječma je na svom vrhuncu dok je prinos ovog žita u prosječnim okvirima. Na pojedinim parcelama je čak i iznad prosjeka, a kvalitet zrna je sasvim dobar", navodi Danijel Egić rukovodilac Resora za pružanje usluga u poljoprivredi, u Prijedoru. 

Dodaje da je na ovom području posijano pod strnim žitima nekih 6.000 hektara, a od toga je pod pšenicom skoro polovina zasijanih parcela. 

Prema njegovim procjenama i žetva pšenice bi mogla da počne za nekih desetak dana, ukoliko se nastavi trend stabilnih vremenskih uslova, kako navode Nezavisne

Uskoro kreće žetva pšenice - otkupna cijena ponovo neizvjesna?

Pšenica se, kako kaže, sada nalazi u fazi nalijevanja zrna. Ovo je jedna od veoma važnih faza razvića jer od nje dalje zavisi kvaliet zrna pa bi bilo poželjno da se završi bez veliki temperaturnih kolebanja. 

Kukuruz u dobrom stanju, kvalitet pšenice odgovarajući

Na osnovu stanja u kojem se nalaze usjevi pšenice, poljoprivredni proizvođači mogu očekivati odličan rod ovog žita na onim parcelama koje su zasijane u ranijim rokovima sjetve, u odnosu na kasnije sjetvene rokove. 

Kako Egić navodi, visoke temperature zraka uticale su na brži rast kukuruza, a koji je u ovom području zasijan na prosječno 18.000 hektara

IGC prognoza: Svijet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

"Kukuruz je sve do sada uredno prošao svoje faze razvoja i one su trenutno u skladu s aktulenim dobom godine. U prethodnom periodu imao je nešto sporiji razvoj, usljed učestalih padavina i nešto nižih temperatura zraka", pojašnjava Egić. 

Dodaje da u zasadima kukuruza, do sada nije bilo većih problema uzrokovanih biljnim bolestima i štetočinama.

Zbog pandemije korona virusa postavlja se pitanje da li će uopšte i biti dovoljnih količina žitarica jer je izvjesna i mogućnost da države izvoznice zatvore svoje granice. 


Tagovi

Žetva ječma Žetva pšenice Danijel Egić Nalijevanje zrna Zasadi kukuruza Razvoj kukurua Učestale padavine


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.