Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 28.07.2021. 07:30

Žetva je gotova - cijene na svjetskim burzama variraju, ali zadržavaju visoku razinu

Zbog loših vremenskih uvjeta cijena bi samo mogla ići prema gore ili se održati na sadašnjoj razini, no ovog je tjedna ipak malo pala u odnosu na prošli.

Foto: Depositphotos/wedmov
  • 114
  • 435
  • 0

Žetva je u našem podneblju privedena kraju, a žito je u silosima. Ekstremni uvjeti poput tuče, mraza, poplava i suša podigli su cijene žitarica. 

O daljnjem razvoju stanja na svjetskim burzama ovisi koliko će otkupljivači zaraditi. Zbog loših vremenskih uvjeta cijena bi samo mogla ići prema gore ili se održati na sadašnjoj razini, no ovog je tjedna ipak malo pala u odnosu na prošli.

Trenutno je u izvoznoj luci u Hamburgu cijena pšenice 217 eura po toni, što je blagi pad u odnosu na tjedan dana ranije kada su iznosile 223 eura. Kukuruz na čikaškoj burzi CME košta 183,87 eura po toni, a tona pšenice 226,43 eura. Što se tiče pariškog EuroNext-a kukuruz se kreće oko 259 €/t, a pšenica 212 €. Blizu je i francuska burza FOB na kojoj se njome trguje po cijeni od 215 eura za tonu. 

Uljana repica i dalje košta 590,81 eura po toni na kanadskom ICE-u dok tona soje na čikaškom CME-u iznosi 472,51 €.

Loši vremenski uvjeti podržavaju visoke cijene

Toplinski val u Sjevernoj Americi, kao i jake kiše i poplave u zapadnoj Europi i Kini izazvali su rast cijena. Padaline su zahvatile istočni dio Francuske i velike dijelove Njemačke. Ne samo da su odgodile trenutnu žetvu, već su uzrokovale i veliku štetu na usjevima narušavajući njihovu kvalitetu.

Prema FranceAgriMeru, francuska žetva pšenice prije dva tjedna je bila na 4 posto, u usporedbi s 42 posto u ovo vrijeme lani. Njemačka udruga Raiffeisen (DRV) snizila je procjenu žetve sredinom srpnja za 170.000 tona na 22,8 milijuna tona. Usporedbe radi, u prethodnoj godini ovršeno je 22,1 milijuna tona, piše agrarheute.

Međutim, vrijeme na sjeveru SAD-a i Kanade potpuno je drugačije. Ekstremna suša i ponovni porast temperatura iznad 40°C utječu na zalihe žitarica. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je samo 11 posto jare pšenice ocijenilo dobrom ili vrlo dobrom, što je najlošija ocjena od 1988. godine dok je prošle godine čak 68 posto klasificirano kao takvom.

Najvažnija područja njezina uzgoja u Kini trenutno su pogođena rekordnim poplavama nakon jakih kiša, što bi moglo imati značajan utjecaj na globalnu potražnju za žitom. Poplave su pogodile provinciju Henan, najveću regiju uzgoja pšenice, zaslužnu za 30 posto proizvodnje. Ova kineska provincija ujedno je i drugi najveći proizvođač svinja.

Poplava također potiče strahove da bi se mogli pojaviti novi slučajevi afričke svinjske kuge. Ova provincija također čini gotovo 10 posto ukupne proizvodnje kukuruza.

Međutim, u Rusiji je ozima u proljeće stradala od mraza, a kasnije su došle jake vrućine koje će zasigurno smanjiti prognoze za njezinu žetvu. 


Tagovi

Burze žitarica Cijene Tržište Prinosi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.