Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 22.07.2021. 07:30

Razorne poplave: EU raspravlja o nadoknadi štete u poljoprivredi

Srećom, u sklopu ZPP-a postoje alati i instrumenti potpore za obnovu od šteta nastalih zbog ove prirodne katastrofe, kazao je povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/reydangeniy@gmail.com (ilustracija)
  • 59
  • 2
  • 0

Prošlotjedne poplave u nekoliko zemalja Europske unije uključujući Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Austriju i Luksemburg uzrokovale su razarajuće štete. Kako piše euractiv, najmanje 188 ljudi je smrtno stradalo.

Osim što je odnijela ljudske živote i nanijela štete stambenim objektima, ova je prirodna katastrofa narušila poljoprivredni sektor u pogođenim državama, piše udruženje poljoprivrednika EU Copa Cogeca u svojoj izjavi navodeći da je došlo do poremećaja u gospodarskim aktivnostima u čitavom agraru.

Naročito su nastradale Njemačka i Belgija gdje su kiše snažno utjecale na poljoprivredne objekte i farme. Poplavljena su čitava polja, a došlo je i do erozije tla. Shodno tome, uništena je i dugoočekivana žetva.

Iz ovog su udruženja naglasili i koliko su važne brze akcije Europske komisije za pomoć i podršku svim građanima, poljoprivrednicima i područjima pogođenim ovom katastrofom.

"Nedavni klimatski utjecaj poplava u zapadnoj Europi ne samo da naglašava potrebu za boljom potporom, nego i resurse za pravilno rješavanje takvih problema. Razorne poplave uzrokovale su ogromne gubitke u mnogim zemljama, utječući na usjeve i obitelji koje se bave ovim sektorom", stoji u izjavi. Iz ovog su udruženja dodali da su farmeri i zadruge spremni na akciju kako bi pomogli svojim zajednicama, o čemu smo pisali ovoga tjedna.

Instrumenti u sklopu ZPP-a 

Govoreći tijekom konferencije za medije u ponedjeljak, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izrazio je solidarnost s oštećenim državama. Izražavajući sućut žrtvama, kazao je da je s ministrima EU na ovotjednom vijeću Agrifish razgovarao o tome što se može učiniti za pomoć poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama zahvaćenim ovom krizom.

"Srećom, u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike postoje alati i instrumenti potpore za obnovu od šteta nastalih zbog ove prirodne katastrofe", rekao je ukazujući na mjere 5 i 7 u drugom stupu ZPP-a. Dodao je da su uz državne potpore moguće i one od strane Europske komisije. Daljnje mjere mogle bi uključivati predujmove, kao i izuzeća od određenih obveza za pogođene farmere.

Wojciechowski je kazao i da je trenutno prerano znati razmjere štete te da Komisija čeka vodstvo država članica da se očituje o tome. Međutim, kaže, spreman je prihvatiti prijedloge na temelju pojedinačnih procjena. "U kontaktu smo s njima kako bismo mogli pružiti konkretnu potporu onima koji su suočeni s ovom katastrofom", zaključio je.


Tagovi

Elementarna nepogoda Poplave Štete Copa Cogeca


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete