Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehničke mjere
  • 29.02.2020. 09:00

Zatvaranjem brazde, spriječit će se gubitak vode iz zemljišta

Jedna od preporuka stručnjaka je da proizvođači čim je to moguće, krajem februara ili početkom marta obave zatvaranje zimske brazde drljačama ili sjetvospremačem i da na taj način smanje površinu sa koje bi zemljište moglo odavati vlagu.

Foto: Julijana El Omari
  • 403
  • 35
  • 0

Prošlu jesen obilježile su manje količine padavina i visoke temperature gdje je u toku septembra, oktobra i novembra u nekim područjima pala količina padavina od 110 litara po kvadratnom metru i u tom periodu temperature su se kretale i preko 20 stupnjeva.

Iz takve sušne jeseni ušlo se u zimske mjesece, a presudno za optimalnu rezervu zimske vlage u zemljištu su padavine od decembra do marta mjeseca, objašnjava savjetodavac, Milenko Đurić.

Kakve je posljedice ostavila sušna jesen na evropskim ozimim usjevima?

"Rezerve zimske vlage su vrlo bitne i predstavljaju osnovu uspješnosti poljoprivredne proizvodnje. Godine sa većom količinom zimskih padavina ne moraju uvijek da budu rodne jer još mnogo faktora utiče na to, ali takve godine ne moraju da budu ni izuzetno nepovoljne za proizvodnju", naglašava on.

Samo kraj februara i početak marta mogu da poprave situaciju

Ukoliko pogledamo količinu oborina preko zime na našem području u posljednjih nekoliko godina, primjetićemo da je veća količina padavina u zimskim mjesecima rezultirala i rodnim godinama dok su naprotiv, godine sa niskim količinama, bile i izrazito sušne kao što je bila 2017. a djelimično i 2019. godina.

"Decembar 2019. i početak 2020. godine donio je manju količinu kiše nego što je potrebno i očekujemo da zadnje dvije dekade februara i početak marta poprave ovu situaciju, ali na to svakako ne možemo uticati".

Razbijanje plužnog đona i kalcifikacija

Međutim, postoje i neke stvari koje poljoprivrednici mogu da urade i pomognu tlu da zadrži zimsku vlagu u sebi da bi biljke mogle da je koriste kada je ona najpotrebnija. Savjetodavac naglašava da je sama obrada tla od presudnog značaja za akumuliranje vlažnosti u njemu.

Pravilna obrada uz povremeno podrivanje u cilju razbijanja plužnog đona i optimalan broj prohoda pri obavljanju agrotehničkih operacija uticaće na smanjenje zbijenosti zemlje, na poboljšanje strukture i vodno - zračnog režima.

Hidrogel: Sredstvo kojim rješavamo nedostatak vlage u zemljištu

"Ništa manje bitan je i humus. Njegov smanjen sadržaj ima nepovoljan uticaj na strukturu tla i hemijske osobine kao i na biološke procese u tlu. Važna meliorativna mjera je i popravka kiselih zemljišta primjenom materijala za kalcifikaciju gdje se na taj način, povećanjem pH popravlja i struktura tla," objašnjava on.

Primjena pojednih krečnih đubriva, prema njegovim riječima, ne mora biti ograničena samo na parcele gdje je pH ispod pet, već ih treba primjenjivati i u poljima gdje je pH od pet do šest. Ove mjere treba primjenjivati dugoročno na njivama, prateći kretanje pH vrijednosti.

Zatvaranje brazdi

Jedna od preporuka stručnjaka, kako sačuvati vlagu u zemlji je i da proizvođači čim je to moguće, krajem februara ili početkom marta obave zatvaranje zimske brazde drljačama ili sjetvospremačem i da na taj način smanje površinu sa koje bi tlo moglo da odaje vlagu.

Agrotehničkim mjerama smanjite negativan uticaj klimatskih promjena

"Posebnu opasnost predstavljaju vjetrovi koji duvaju u proljeće i koji isušuju tlo, a posljednjih godina su sve prisutniji u našim krajevima. Ukoliko se proizvođači budu pridržavali ovih mjera i preporuka možemo smanjiti negativan uticaj vremenskih prilika i da prilagodimo poljoprivrednu proizvodnju novonastaloj situaciji".

Poljprivrednici i dalje gledaju u nebo

S druge strane poljoprivrednici veoma često, zbog nedostatka vremena ili novca nisu u mogućnosti da ispoštuju svu agrotehniku koja se od njih očekuje, iako stručnjaci neumorno govore o njenom značaju.

Ratari bi trebalo spremno dočekati najvažniji proljetni posao - sjetvu kukuruza, iako neobično visoke temperature ostavljaju prostora da se sve operacije oko pripreme zemljišta obave na vrijeme, nedostatak padavina ostaviće posljedice.

Sjetva kukuruza: Tvrda postelja i meki pokrivač

"Palo je malo kiše krajem prošle sedmice ali sve je to nedovoljno da bi se nadomjestio nedostatak vlage u zemlji. Mi imamo običaj da kažemo, 'dok nema snjega do koljena neće bit ni vlage u zemljištu', mada ima još vremena do sjetve pa se nadamo kiši. Parcela koju treba zasijati već je uzorana, ali dosta smo se i namučili. Brazde se uskoro zatvaraju i ostaje samo da čekamo i gledam u nebo. Kukuruz sijemo godinama na oko dva hektara i svaka godina je priča za sebe", objašnjavaju za Agroklub ratari. 

Zbog sve neizvjesnijih vremenskih prilika tokom godine veliki broj poljoprivrednika praktikuje raniju sjetvu, da bi kukuruz najbitnije faze razvoja, završio prije jula i avgusta mjeseca, kada se suše najčešće i javljaju.


Tagovi

Obrada zemljišta Sjetva kukuruza Zatvaranje brazdi Vlaga u zemljištu Agortehnika Nedostatak vlage Milenko Đurić


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodaje se konstrukcija plastenika 500m2! Konstrukcija plastenika izrađena je od čelične vruće pocinčane cijevi promjera 42,4 mm, 26,9 mm i 21 mm. Dimenzije plastenika cca 500m2: • širina 8 m, • dužina 62,5 m, • visina 3,8 m. Krov plastenik... Više [+]