Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušna jesen
  • 28.11.2018. 16:30

Kakve je posljedice ostavila sušna jesen na evropskim ozimim usjevima?

Pogođene zemlje uključuju neke od najvećih evropskih proizvođača pšenice, ječma i uljane repice. Posebno su pogođeni usjevi u Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo
  • 585
  • 33
  • 0

Trajno sušno vrijeme u većem dijelu srednje Evrope i dijelova istočne Evrope dovelo je do ranih problema ozimih usjeva, navodi se u priopćenju Evropske komisije. Sjetva i rast kasnili su na zahvaćenim područjima, a mnogi od tih usjeva sada se opisuju kao "manjkavi". Također je zabilježeno da su neki usjevi nedovoljno razvijeni, što će povećati rizik od oštećenja preko zime.

Pogođene zemlje uključuju neke od najvećih evropskih proizvođača pšenice, ječma i uljane repice. Posebno su pogođeni usjevi u Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Kao posljedica teških uvjeta sjetve i slabog rasta, uljane repice će biti manje u pogođenim zemljama. Međutim, MARS-ovo izvješće naglašava nesigurnost glede toga koliko će je biti manje.

U većini zemalja stanje usjeva će se procijeniti tek nakon zime

U međuvremenu, usjevi žitarica u Francuskoj, Poljskoj i Ukrajini su napredovali, s manjim područjima na koja je negativno utjecalo sušno vrijeme, navodi Komisija. Međutim, FranceAgriMer ocijenio je da su francuske žitarice sredinom studenog bile u najgorim uvjetima za razvoj u zadnjih šest godina.

Sljedeća fotografija prikazuje ekstremne vremenske uvjete u zemljama Evrope na temelju vremenskih podataka od 1.10.2018. do 1.12.2018. gdje je plavim označeno područje s viškom padalina, crveno područje s deficitom padalina, a točkice prikazuju područja s viškom akumulirane temperature. 

vf
Izvor: Europska komisija

U ovoj fazi još je moguće da se u nekim zemljama posije meka pšenica, primjerice u Njemačkoj, iako uvjeti nisu optimalni, dok će se u drugim zemljama održivost usjeva moći procijeniti tek nakon zime.

U Velikoj Britaniji, Irskoj i Skandinaviji smatra se da su uvjeti za ozime žitarice i repicu općenito povoljni.

Iako je još uvijek rano za usjeve žitarica, težak početak u nekim od najboljih evropskih proizvođača stavlja veći naglasak na vrijeme koje će odrediti potencijal prinosa. Međutim, za uljanu repicu ovo izvješće dodaje naznake da bi, osim ako vremenski uvjeti budu posebno povoljni, evropska uljana repica mogla ponovno biti smanjena 2019. godine.


Izvori

Market report


Tagovi

Evropa Suša Jesen Repica Žitarice


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]