Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stojan Marinković
  • 04.05.2022. 12:00

Zašto kasni gnojivo iz Turske - prispjet će za jesenju sjetvu?

Prva količina, trebala bi da bude isporučena početkom maja, a riječ je o gnojivu KAN koji je neophodan za drugu prihranu pšenice, može se koristiti i u prihrani kukuruza, soje, suncokreta ili drugih kultura.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 438
  • 93
  • 0

U posavskom dijelu Bosne i Hercegovine zasijano je 80 posto površina, najviše soje i kukuruza u proljetnom dijelu sjetve. Prema riječima predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Stojana Marinkovića stanje je za sada prilično solidno imajući u vidu da su noći i ovi prethodni dani bili dosta hladni.

"Opet sve zavisi od tipa zemljišta, momenta sjetve, hibrida i svega toga usjevi su u fazi blagog nicanja, negdje tek puštaju klicu. Mislim da je već prošla bojazan od eventualnog stradavanja, truleži sjemena, jer relativno prijatno vrijeme koje je po danu prisutno pogoduje nicanju proljetnih usjeva", kaže on.

Kasno za gnojivo?

Dodaje kako je sticajem okolnosti upoznat oko kompletne nabavke gnojiva iz Turske, navodeći kako je ovaj proces kasno započet, jer su poljoprivrednici još krajem prošle godine apelirali da se krene u tu vrstu nabavke.

"Bilo je problema oko isporuke, nisu mogli drugačije isporučiti nego u rifuzi, mi nemamo tolike kapacitete da se to upakuje, pa se ipak pregovorima uspjelo izlobirati da bude upakovano gnojivo", dodaje.

Jasno je da je to sve oduzelo dosta vremena, pa je kasno za njegovu primjenu za ovogodišnju sjetvu jarih kultura. Međutim, prva količina, trebala bi da bude isporučena sada početkom maja, a riječ je o gnojivu KAN koji je neophodan za drugu prihranu pšenice i može se koristiti u prihrani kukuruza, soje, suncokreta ili nekih drugih kultura.

"Druge formulacije tipa 15:15:15 ili neki drugi NPK sadržaji će biti dostupni za jesenju sjetvu. Nadamo se da će te cijene biti prihvatljive. Tražili smo da se maloprodajna cijena tog gnojiva ograniči na 8% trgovačke marže kako ne bi taj posao bio uzaludan odnosno da ne dobijemo gnojivo na kojem će profitirati samo trgovci, uvoznici, nego da to bude zaista prava pomoć poljoprivrednim proizvođačima", ističe Marinković.

Cijena mlijeka 1 KM

Komentirao je i stanje mljekarskog sektora u tom bh. entitetu, kazavši kako je opravdan zahtjev za povećanjem otkupne cijene sirovog mlijeka jer je evidentno ugrožen sektor koji je bio jedan od najstabilnijih.

Usorac: Cijena mlijeka koju nam nude nije dovoljna ni za konopac

"Cijena sirovog mlijeka bi u ovom momentu trebala biti barem 1 KM, ali nažalost oni ukalkulišu tu i poticaje i snižavaju otkupnu cijenu mlijeka, tako da se oni dobrim dijelom prelijevaju u džepove otkupljivača, a najmanji dio dolazi do farmare", navodi, dodavši da Savez podržava svaki oblik pozitivnog rješavanja problema poljoprivrednih proizvođača.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Soja Kukuruz Posavina Stojan Marinković Gnojivo Turska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.