Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove cijene
  • 03.05.2022. 12:00

Usorac: Cijena mlijeka koju nam nude nije dovoljna ni za konopac

Predsjednik Udruženja mljekara RS upozorio je još jednom da se mljekarska proizvodnja gasi, navodeći kako nema pomoći ni od resornog ministarstva koje je obećalo dati 0,05 KM/l iz kompenzacionog fonda

Foto: Screenshot/TVK3
  • 605
  • 174
  • 0

Za mlijeko isporučeno tokom mjeseca aprila obračunava se minimalna cijena od 0,95 KM po litru, saopćili su iz Udruženja mljekara RS, potvrdivši time da ne odustaju od ove inicijative iako je otkupne mljekare nisu podržale. Za mlijeko koje nije standardnog kvaliteta predložena je destimulacija -20%, pri čemu bi cijena litre bila 0,7608 KM.

"Još jednom ponavljamo da su cijene svih inputa naše proizvodnje otišle značajno gore i da jednostavno nismo u stanju da opstanemo. U cijelom regionu i u svijetu je došlo do rasta cijena prerađenog mlijeka, tako da više naše tržište nije ugroženo uvozom", naveli su u saopćenju.

Predsjednik ovog odruženja, Vladimir Usorac, upozorio je još jednom da se mljekarska proizvodnja gasi, navodeći kako nema pomoći ni od resornog ministarstva koje je obećalo dati 0,05 KM/l iz kompenzacionog fonda. Komentirao je i povećanje otkupne cijene od 0,04KM/l koje je ponudila jedna od mljekara.

"To nije ni za konopac da se objesite. Da je Vlada RS odobrila sredstva iz kompenzacionog fonda to bi bilo sasvim dovoljno za konopac", kaže Usorac.

Zakasnili s gnojivom

Govoreći o najavljenoj isporuci gnojiva iz Turske, koje još uvijek nije stiglo u našu zemlju, on navodi kako su vlasti već zakasnile, budući da se sjetva završava.

Vrijeme ne pogoduje sjetvi, zemlja suha (Foto: Željka R.K.)

"Semberija je završila sjetvu, mi ovdje završavamo. Gnojivo nam više ne treba. Ja sam i na početku rekao da od toga nema ništa, da ljudi ne čekaju, ko može sijati da posije", podsjeća.

Suha zemlja

Ističe i kako je vapaj poljoprivrednika uzaludan, napomenuvši da su zakasnili i s plavim dizelom te da o tome više niko i ne priča kao da se to nikoga ne tiče. Dodaje da ih ni vrijeme nije poslužilo.

"Vrijeme nije pogodno. Zemlja je suha. Prašina se diže u maju mjesecu kada treba da se zapada po njivama i mislim da će, ako u naredna dva mjeseca ne bude kiša, biti sušna godina i da će nas još jedna katastrofa zadesiti", kaže Usorac.


Tagovi

Vladimir Usorac Mlijeko Stočarstvo Cijena mlijeka Sirovo mlijeko Mljekare Farmeri


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.