Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kultivacija
  • 11.05.2020. 09:30

Zašto je važna međuredna kultivacija kukuruza?

Ovom agrotehničkom mjerom se prije svega postiže prozračivanje površinskog sloja tla, posebno u uslovima zabarivanja zemljišta, kaže Snježana Vujinović, stručnjak za melioraciju.

Foto: Martina Popić
  • 440
  • 16
  • 0

Međuredno kultivranje jedna je od značajnih agrotehničkih mjera u proizvodnji kukuruza. Tokom maja i juna mjeseca, moguće su česte i obilne padavine praćene kraćim ili dužim intervalima sunčanog vremena, što zajedno doprinosi pojavi stvaranja pokorice na površini tla. Osim toga, intenzivniji rast korovskih biljaka, loša akumulacija padavina kao i drenaža, samo su neki od razloga zbog kojih treba primjeniti međuredno kultiviranje, navodi Snježana Vujinović, stručnjak za melioraciju.

Kukuruz kultivirati poslije svake obilnije kiše

Ovom agrotehničkom mjerom se prije svega postiže prozračivanje površinskog sloja tla, posebno u uslovima zabarivanja. U uslovima dužeg sušnog perioda, na ovaj način se čuva vlaga u dubljim slojevima zemljišta jer se kultiviranjem prekidaju kapilari u tlu i na taj nači sprječava brže isparavanje vode.

  • Prvo međuredno kultiviranje treba obaviti u ranim fazama razvoja kukuruza, najbolje bi bilo kada biljke imaju tri do četiri formirana lista. U tom periodu, korjenov sistem usjeva još je uvijek slabije razvijen i zato treba kultivator podesiti tako da radi na nešto veću dubinu, odnosno na dubini šest do osam centimetra;
  • Drugo međuredno kultiviranje treba obaviti kada gajene biljke imaju formiranih sedam do devet listova. U tom periodu, korjenov sistem je jače i bolje razvijen i zato treba podesiti dubinu obrade da bude plića, odnosno četiri do šest centimetra.

Ukoliko ima potrebe i vremenski uslovi budu povoljni, može se obaviti još jedno međuredno kultiviranje, ali tom prilikom potrebno je odrediti dubinu obrade u zavisnosti od ravijenosti biljaka, naglašava ovaj stručnjak.

Kultivirati sve dok traktor može u njivu

Kako smo ranije pisali, međuredna kultivacija je od posebnog značaja u organskoj proizvodnji, u kojoj nije dozvoljena primjena klasičnih herbicida. Neophodno je odrediti adekvatnu zaštitnu zonu za kultiviranje, odnosno, ostaviti desetak centimetara sa obe strane reda neobrađeno, pri čemu kod kukuruza u ranijim fazama ta zona može biti uža, a u kasnijim šira.

Obrada baštenskog zemljišta: Kako riješiti problem "plužnog đona"

Preporuka je da kukuruz treba kultivirati poslije svake obilnije kiše, kako bi se sačuvala vlaga, dodao zrak korjenovom sistemu i razbila eventualna pokorica. Kultivirati sve dok traktor može ući u njivu, a da ne ošteti usjev. Prilikom međuredne kultivacije obično se i izvodi prihranjivanje biljaka azotnim đubrivima.


Tagovi

Međuredna kultivacija Uzgoj kukuruza Kultivisanje kukuruza Prozračivanje Površinski sloj zemljišta Korjenov sistem


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]