• Podrivanje zemljišta
  • 10.11.2019. 12:00

Obrada baštenskog zemljišta: Kako riješiti problem "plužnog đona"

Kako uraditi osnovnu obradu na malim površinama, baštama koje su i najzastupljenije u proizvodnji povrća?

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 298
  • 21
  • 0

Veliki je problem kada se ore traktorima na malim površinama zato što se tako zemljište gazi, sabija, smanjuje se rastojanje između čestica zemljišta. Usitnjeno i razbijeno zemljište se taloži u podorničnom sloju i tako počinje formiranje "plužnog đona" (vodonepropusni podornični sloj zemljišta koji se formira većinom uslijed gaženja poljoprivredne mehanizacije). On sprečava ili usporava prirodno kretanje vode u dublje slojeve gde se akumulira za korištenje u nepovoljnim vremenskim uslovima kada imamo manjak padavina.

Korijen gajene biljke ne može pravilno da se razvija. Često su oblik i veličina korjena neodgovarajući za gajenu biljku, a i kretanje vazduha je smanjeno. Sve to utiče na smanjenje prinosa. Treba uvijek, kada se formira, "razbiti" ili "podriti" plužni đon. Za to čak postoje i posebna oruđa, podrivači.

Bez stajskog đubriva nema kvalitetnog prinosa u bašti 

Prisustvo plužnog đona prepoznajemo pri samom oranju.  Odnosno, to je usijanost zemljišta, ono prosto sija, mogu se vidjeti tamnije trake u proljeće na pooranom zemljištu kao i pojava vodenih ogledala.

Zbog svih ovih razloga naši baštovani na manjim površinama bi trebali po uklanjanju zaostalih biljnih ostataka, da rasporede pravilno po površini dobro zrelo stajsko i mineralno kompleksno đubrivo i tako ga unijeti u zemljište. Preporuka je da se uradi agrohemijska analiza tla i da se količine đubriva upotrebe po dobijenoj preporuci. Samo to je pravi način za uštedu i pravilnu primjenu đubriva.

Zanimljivo je da naši mali baštovani sve manje koriste stajsko đubrivo (vjerovatno što ga nema dovoljno u ponudi), a bez njega nema visokog, sigurnog i kvalitetnog prinosa u bašti. Stajnjak povećava voluminoznost zemljišta, povećava količinu prihvaćene i sačuvane vlage, poboljšava i povećava mikrobiološku aktivnost u zemljištu i popravlja temperaturu i još mnogo toga. Osnovnu obradu treba uraditi bar početkom novembra kako bi zemljište prihvatilo i sprovelo u dublje sloveje što veću količinu vlage, koja se skupi u toku kasne jeseni, zime i ranog proljeća.

Izbjegavati primenu teških poljoprivrednih mašina na malim površinama

Savjet je da se na manjim površinama za obradu zemljišta koriste freze - motokultivatori. Može se javiti problem ako su u bašti jako prisutni rizomski korovi. U tom slučaju obavezno koristiti savjete stručnog lica za zaštitu bilja kako bi se bašta oslobodile njihovog prisustva. Za istu namjenu i male površine mogu se koristiti posebne vile za obradu zemljišta i tada treba pokupiti i sav korov sa korjenom - rizomom. Takođe, se može koristiti i ašov za takozvano riljanje. To je odličan način obrade zemljišta za bašte i ko god može treba ga koristiti za tu namjenu, pojašnjava Miloš Nikoletić iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Srbije. 

Sve u svemu izbjegavajte primjenu teških poljoprivrednih mašina na malim površinama, krenite na vrijeme i sve će se stići, bitno je da ne doprinesete formiranju plužnog đona. 


Tagovi

Obrada zemljišta Plužni đon Stajsko đubrivo Motokultivator Mehanizacija Miloš Nikoletić

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nakon nekoliko dana pod maglom, napokon nam se ukazala nasa ljepotica Radusa, ali prekrivrena snijeznim prekrivacem, koji se izgleda nece otopiti do marta.