Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strna žita
  • 30.05.2021. 16:30

Zaoravanjem žetvenih ostataka i racionalom upotrebom đubriva spriječite infekcije žita

Kritično razdoblje, tokom kojeg može da se intenzivira bolest je faza cvjetanja iz razloga što se zaraza ostvaruje preko prašnika. 

Foto: Vedran Stapić
  • 51
  • 3
  • 0

Kako su tokom proteklog perioda preovladavale nestabilne vremenske prilike i veća količina padavina, kod strnih žita javila se potencijalna opasnost od pojave razvoja gljivičnih infekcija, posebno uslovljenih gljivicama roda Fusarium spp

Prema riječima Bojane Panić iz PSSRS, fuzarijum je ekonomski najvažnija bolest pšenice, ječma, ali i drugog žita. Javlja se u fazi cvjetanja i formiranja zrna, pri čemu zna umanjiti urod i za preko 50 procenata. Jačina napada uslovljena je postojećim vremenskim uslovima, odnosno, onim koji su pogodni širenju infekcije i raznih drugih oboljenja. 

"To su prije svega prevelika vlaga zraka - preko 85% i temperature do 30 C°. Gljivice roda fuzarijum proizvode mikotoksine pa takvo zrno nije zdravo ni za ishranu ljudi niti životinja", objašanjava Panić.

Faza cvjetanja je kritičan period

Kritično razdoblje, tokom kojeg može da se intenzivira bolest je faza cvjetanja iz razloga što se zaraza ostvaruje preko prašnika. 

Prvi simptomi su vidljivi na klasu i to u vidu bjeličaste prevlake, sličnoj plijesnima pa je po tome i dobila naziv plijesnivost klasa. Tokom vremena poprima ružičasto - crvenkastu boju. Zaraženi klasovi sazrijevaju ranije, ali ostaju tanki i priljubljeni uz vreteno, uslijed čega stoje uspravno i lako su uočljivi među ostalim, zdravim, usjevima. Zdravi klasovi su za to vrijeme i dalje zeleni i malo povijeni uslijed težine zrna. 

Oboljela zrna su smežurana i štura. Pri tom, nemaju kvalitet niti hektolitarsku masu, a samim tim značajno im je i mani prinos, ističe ovaj stručnjak. 

Ono što poljoprivrednici mogu da urade kako bi smanjili intenzitet infekcije jeste da se strogo pridržavaju plodoreda, ali i drugih obaveznih agrotehničkih mjera. Zatim da u proizvodnji biraju otporne i tolerantne sorte. Kada je riječ o đubrenju, tu se mora voditi računa o racionalnoj primjeni mikrobiloških đubriva, ali i o zaoravanju žetvenih ostataka. 

Plodored i preventivne mjere

Što se tiče tretiranja žita hemijskim preparatima, preporuka je da se odradi preventivno prije nego što dođe do bolesti, u fenofazi početka cvjetanja. Na takav način neće se zaštititi samo klas nego i list zastavičar, ali i drugi listovi odgovorni za nalijevanje zrna, produžetak vegetacije i postizanje visokih prinosa. 

Tretmani se obavljaju sistemičnim fungicidima, aktivne materije tebukonazol, protiokonazol, tebukonazol + tiofanat-metil, ciprokonazol + propikonazol, azoksistrobin + ciprokonazol, ali i drugima, pogodnim za ovu namjenu. 

Žita su u dobrom stanju, jače žućenje listova ječma i pšenice posljedica mraza

Podsjetimo, u fazi bokorenja žitarice su se nalazile u dobrom stanju, zavisno od vremena sjetve. Jesen je bila blaga, zima bez jačih padavina što je dovelo do prerastanja na pojedim parcelama, a time i do jače pojave žutila.

"Pregledom svojih parcela učio sam žućenje vršnih listova kod pšenice i nešto jače kod ječma, ranije sam ga sijao pa je moguće da je i to razlog. Prvu prihranu obavio sam kada je nastupio period toplijeg vremena", rekao nam je svojevremeno ratar, Marko Gavrić iz Plazulja, u blizini Brčkog.


Tagovi

Strna žita Bojana Panić Kritičan period Faza cvjetanja Fuzarijum Agrotehničke mjere Plodored Nalijevanje zrna


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.